Església Sant Genís Agudells

Foto: Ajuntament

L’església de Sant Genís dels Agudells és encara més antiga del que ens podríem imaginar. Tot i que l’edifici actual és de l’any 1571 (que déu-n’hi-do), sembla que en realitat va ser fundada ni més ni menys que l’any 931.

Durant el segle XIV, l’església va passar a dependre del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i, ja al segle XIX, de la parròquia de Sant Joan d’Horta. Un tret destacable és que al costat de l’església encara es conserva un cementiri particular: és l’únic que queda dins del nucli urbà de Barcelona i que no depèn de l’Ajuntament. Hi són enterrats diversos personatges il·lustres i, durant un temps, hi va estar enterrat Manuel Carrasco i Formiguera, militant d’Unió Democràtica de Catalunya, afusellat a Burgos el 1938, que l’any 2001 va ser traslladat al cementiri de Montjuïc.

L’església de Sant Genís dels Agudells té una sola nau amb creuer, capelles i una porta adovellada, a més del característic campanar, que data del segle XVII. El temple forma part d’un conjunt medieval, que també inclou el cementiri, la rectoria i el mas de Can Safont, del segle XIII. A l’inici de la Guerra Civil, un incendi va cremar bona part de l’església, però això no va impedir que, encara avui dia, es conservi la creu gòtica que hi ha esculpida a la façana. La casa parroquial també manté la pedra treballada a les finestres i el portal amb un arc de mig punt. Però no tot el conjunt medieval es conserva així de bé: el mas de Can Safont ha estat reconstruït moltes vegades i ha perdut l’aspecte original.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram