Quan a les acaballes del segle XIX Barcelona va començar a créixer i els abastiments d’aigua es van fer insuficients, es van construir diverses infraestructures per proveir la ciutat, entre les quals hi havia l’aqüeducte de Ciutat Meridiana. Aquesta gran construcció, que avui dia encara es pot veure elevant-se en dos trams als torrents de Tapioles i de la Font Magués, portava aigua des de les rieres de Ripoll i Caldes.

ELS RECORREGUTS DE LES RIERES
Situat al peu de les muntanyes de Collserola, Nou Barris sempre ha tingut infraestructures vinculades amb l’abastiment d’aigua de Barcelona que han deixat un llegat arquitectònic sorprenent. Un dels principals exponents és, doncs, l’aqüeducte de Ciutat Meridiana, avui dia en desús, que s’eleva imponent al districte.

Aquest canal de conducció d’aigua formava part de l’aqüeducte del Baix Vallès que va projectar Andreu Marí i que va finançar el banquer Manel Girona. Va ser construït a les acaballes del segle XIX aprofitant que Barcelona estava creixent i que el Rec Comtal i els pous començaven a ser insuficients per proveir la ciutat. L’aqüeducte feia 18 quilòmetres de llargada i conduïa 1.700 metres cúbics d’aigua al dia des de les rieres de Ripoll i Caldes.

REVITALITZAR LA HISTÒRIA
Entre els alts edificis d’habitatges que defineixen actualment aquesta part de Nou Barris, l’aqüeducte de Ciutat Meridiana destaca com un dels monuments històrics que conserva el districte. Per aquest motiu, l’any 2012 l’Escola Mestre Morera va treballar en un projecte conjunt amb el Museu d’Història de Barcelona anomenat Patrimonia’m que va servir per fomentar la conservació de l’aqüeducte de Ciutat Meridiana i fer-ne valer la rellevància històrica.

EL REC COMTAL
De fet, també al districte de Nou Barris, en aquest cas al barri de Vallbona, l’aigua del ja citat Rec Comtal baixa descoberta com ho feia segles enrere i alguns veïns l’utilitzen encara per regar els horts.

Aquest canal, que va estar actiu fins al segle XIX, va ser el principal subministrador d’aigua a Barcelona durant gairebé un mil·lenni. Avui dia, el seu tram descobert transcorre en un entorn verd i tranquil, allunyat del bullici de la ciutat. L’aigua és transparent i hi viuen peixos, granotes, ànecs i cignes.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram