Foto: Ajuntament

A qui conegui el passat de la Vila de Gràcia no li semblarà estrany trobar, caminant pel carrer Gran de Gràcia, la masia Can Trilla. Aquesta construcció rural de planta rectangular, que data del segle XVII, era la llar d’un pagès benestant. Recordatori de les masies gracienques, als cellers de Can Trilla es premsava el raïm i es feia oli amb les oliveres dels camps que l’envoltaven.

L’habitatge estava situat al cos central de la construcció. Adossada a l’antiga façana principal, ara lateral, hi ha una capella barroca del segle XVIII on destaquen les pintures de la cúpula, molt ben conservades, que reprodueixen motius arquitectònics. La capella va acollir la comunitat religiosa dels franciscans fins que l’orde va construir el convent de Jesús el 1920.

D’altra banda, Can Trilla va ser l’escenari de l’aplec de la Mare de Déu d’Agost, màxima manifestació de la cultura popular gracienca, l’any 1817. Actualment, és una residència de monges.

LA PITONISSA DE FRANCO
La masia Can Trilla amaga un detall curiós: és el lloc on va ser enterrada Ramona Llimargas, que era ni més ni menys que la pitonissa de Francisco Franco. Diuen que el dictador creia que aquesta dona, a més de ser la seva vident, era la seva intermediària amb Déu i que ella el va ajudar a guanyar la Guerra Civil.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram