Antiga seu Central Catalana Electricitat

Foto: Ajuntament

L’antiga seu de la Central Catalana d’Electricitat –més tard Hidroelèctrica de Catalunya– és una construcció modernista de l’any 1897 que ja introduïa canvis que anunciaven les noves tendències arquitectòniques que s’acabarien imposant, com ara les bigues de ferro de la façana, que li permetien reforçar l’estructura i obrir grans finestrals.

Per altra banda, la particular entrada, en una cantonada, confereix a tota la façana un caràcter singular. Per tot plegat, estem davant d’una edificació prou important per a la història de la ciutat. Ocupada actualment per les oficines d’Endesa, va funcionar com a central tèrmica fins al 1977.

Per tot plegat, l’edifici s’inclou a la ruta modernista de l’Ajuntament i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). I és que la seva aparença general presenta elements constructius propis del modernisme, com ara l’ús de maó vist, una entrada principal amb elements de pedra i baranes de ferro forjat, entre altres. L’edifici va ser construït entre els anys 1896 i 1899 per l’arquitecte Pere Falqués, i també allotjava els habitatges dels encarregats de la central.

Les oficines de l’edifici de la hidroelèctrica es troben en una llarga nau que en el passat va acollir la maquinària de producció d’electricitat mitjançant el vapor de l’aigua. De fet, encara s’hi poden veure alguns elements originals, com el pont grua o el quadre de comandament. La xemeneia a través de la qual s’evacuava el vapor va ser finalment enderrocada l’any 1961.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram