La ciutat, als seus peus. Pocs de nosaltres, o gairebé ningú, pot presumir de tenir una ubicació tan majestuosa com el Castell de Torre Baró, un mirador que ofereix unes vistes privilegiades dels barris menys coneguts de Barcelona.

Malgrat el seu aspecte medieval, l’actual castell és un edifici construït a principis del segle passat (l’any 1905) que agafa el seu nom d’una torre construïda anteriorment (la que era la residència del baró de Pinós, destruïda el 1714, durant la Guerra de Successió) al lloc on avui hi ha l’estació de metro. De fet, el seu propòsit inicial era que fos un hotel que havia de servir com a centre i punt de partida d’una urbanització en aquest barri, situat a la serra de Collserola, però el projecte no va prosperar i va ser abandonat sense acabar-se.

Molts anys després, el 1989, es va fer una reforma integral del castell, que passaria a ser declarat patrimoni històric de la ciutat. Aprofitant les obres, al seu peu es va construir un mirador des d’on es pot observar bona part de la ciutat (a banda de Nou Barris, es pot veure part dels districtes d’Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí) i municipis propers, com Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià.

Més enllà d’aquest ús, el Castell de Torre Baró és també un punt d’informació i educació ambiental del parc de Collserola. Entre altres activitats, s’ofereixen visites guiades al castell, itineraris de descoberta de l’entorn i tallers educatius pensats perquè pugui gaudir tota la família.

LES OBRES, EN MARXA DE NOU
Des de la dècada dels noranta, doncs, el consistori ha volgut tenir cura d’aquest edifici i a principis del mes de novembre de l’any passat (cinc anys després de la seva reinauguració) va tancar-lo per fer obres de rehabilitació a la façana, per evitar petits despreniments.

Els terminis amb els quals treballava el govern municipal era que aquestes obres s’allarguessin uns quatre mesos, però el coronavirus va obligar a aturar els treballs i a reubicar els diferents serveis que s’hi prestaven al Casal de Barri Som la Pera, al barri de la Trinitat Nova.

Finalment, a principis del mes de juny, quan la situació sanitària va permetre-ho, van tornar a posar-se en marxa les obres, que ja encaren la seva recta final, de manera que la reobertura de l’edifici és imminent.