The District

La protesta que hi va haver a la Fira de Barcelona en la inauguració de The District, el dia 19. Foto: Laura Rodríguez/ACN

La Fira de Barcelona va ser, entre el 19 i el 21 d’octubre, l’escenari del congrés immobiliari internacional The District. I, si res no canvia, l’any que ve repetirà. “És una trobada de fons d’inversió, el negoci dels quals implica desnonaments, augment dels lloguers i erradicació dels teixits de barri”, resumeix un dels portaveus del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès. “Fan negoci en contra dels nostres drets i de les nostres vides”, denuncia.

El moviment en defensa de l’habitatge de la ciutat, que va boicotejar l’esdeveniment, veu especialment greu que se celebrés “en sòl municipal”, tal com subratlla la Llum, del col·lectiu Rebel·lió o Extinció. Cal tenir en compte que la presidenta del Consell d’Administració de la Fira de Barcelona és l’alcaldessa Ada Colau, mentre que el vicepresident n’és el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Un Govern, dues posicions

Lluny de suspendre l’acte, el consistori barceloní fins i tot hi va participar. “L’Ajuntament tenia un estand a la fira que deia Open for Business i el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, hi va assistir”, recorda Aragonès. En paral·lel, i paradoxalment, Colau va mostrar la seva “preocupació” per la trobada de “fons voltor” a Barcelona i els comuns van convocar una protesta contra el congrés. Això posa de manifest, un cop més, la diferència abismal que existeix entre els posicionaments dels dos partits que governen la ciutat en alguns temes.

Uns 5 desnonaments al dia

Sigui com sigui, per als activistes del dret a l’habitatge, amb The District s’ha demostrat que “l’Ajuntament posa la catifa vermella per rebre els fons voltor”, en paraules del portaveu del Sindicat de Llogateres. “No entenem que es permeti això en una ciutat amb l’emergència habitacional i la quantitat de desnonaments que té Barcelona”, afegeixen, en la mateixa línia, des de Rebel·lió o Extinció.

En aquest sentit, cal recordar que l’any passat es van produir a Barcelona un total de 1.755 desnonaments, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Això equival a pràcticament cinc desnonaments al dia. La majoria d’aquests desallotjaments, el 81%, corresponien a pisos de lloguer.

Precisament, el preu del lloguer a la ciutat ha augmentat un 10% en l’últim any, d’acord amb les xifres de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Tal com ha alertat recentment el Sindicat de Llogateres, la situació es va agreujar des que el Tribunal Constitucional va tombar la llei catalana que regulava el preu dels lloguers, el març passat.

Des d’aquesta entitat, Aragonès recorda que fa tres anys que el govern central té sobre la taula la llei estatal d’habitatge i lamenta que el PSOE l’estigui “encallant”. Creu que això és conseqüència de “la influència del lobby immobiliari”, que segons ell es fa notar tant en les polítiques del govern espanyol com en les del govern local. Un exemple que considera il·lustratiu és el fet que l’exalcalde socialista Joan Clos presideixi ASVAL, l’associació de propietaris d’habitatges de lloguer.

WhatsAppTwitterEmailFacebookTelegram