Ignacio Arsuaga

Ignacio Arsuaga és el líder d’HazteOir, una plataforma que lluita contra els drets de les persones LGTBI. Foto: Tània Tàpia/ACN

Les agressions a persones bisexuals, trans, lesbianes, gais o intersexuals estan a l’ordre del dia. Sense anar més lluny, la matinada de l’11 de maig quatre dones van denunciar una agressió a Badalona. Segons ha explicat l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), un noi va escopir sobre elles i després les va insultar. Hores després, un grup d’homes, en el qual hi havia el mateix agressor, va donar-los cops de puny i puntades de peu mentre es referia a la seva sexualitat.

Aquests fets es van produir una setmana abans de la celebració, aquest dimarts, del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. La data, que commemora el moment en què l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals, obliga a preguntar-se si en els darrers temps les agressions que viu el col·lectiu LGTBI han anat a l’alça. L’OCH assenyala que, en la primera part de l’any 2022, les denúncies registrades per l’entitat han augmentat un 50%.

L’extrema dreta

Pensar que les agressions a gais, lesbianes o trans són fenòmens aïllats és un error. En realitat són la punta d’un iceberg. La part submergida són, per una banda, les actituds LGTBI-fòbiques que perviuen en la nostra cultura i, per l’altra, l’auge del pensament d’extrema dreta.

“Creiem que el context sociopolític que estem vivint a l’Estat espanyol facilita les expressions de grupuscles afins a l’extrema dreta”, afirmen des de l’Observatori. En aquest sentit, cal parlar clarament de Vox, una formació que ha demostrat en comptades ocasions la seva opinió respecte al col·lectiu LGTBI. “A Espanya hem passat de donar pallisses a homosexuals a què ara tinguin una llei”, afirmava el diputat Iván Espinosa de los Monteros. “Si el meu fill és homosexual, preferiria no tenir nets”, deia la diputada Gádor Joya Verde. “El matrimoni és la unió entre un home i una dona”, considerava Santiago Abascal.

“És un fet que l’extrema dreta està guanyant poder, no només mediàtic sinó en institucions polítiques”, afirma Raül Ortega, del col·lectiu per l’alliberament afectiu, sexual i de gènere Crida LGTBI. Per a ell, però, és important entendre per què l’extrema dreta creix en “una massa que no és essencialment ni feixista, ni racista ni LGTBI-fòbica i que en la majoria dels casos és de classe treballadora”.

Per sota de Vox

La postura del partit polític verd no és ni de bon tros una ocurrència pròpia. De fet, el seu ideari beu d’organitzacions d’extrema dreta com HazteOir, una plataforma que ha finançat Vox i que està liderada per Ignacio Arsuaga. El passat 11 d’abril, HazteOir va començar una campanya a les xarxes contra Disney per “promoure l’agenda LGTBQ”. Segons un text del mateix Arsuaga, en la darrera pel·lícula de la companyia, Lightyear, es veu un petó entre dos homes. “L’escena té com a objectiu els teus fills i no amaga el pla d’adoctrinar-los”, afirma Arsuaga. Per a ell, tot ha estat orquestrat per l’esquerra per destruir els valors de la família.

A més, aquesta plataforma, amb projecció internacional, té vinculacions amb entitats europees com One of Us o Political Network For Values, dues organitzacions d’ultradreta contràries a l’avortament, a l’eutanàsia i als drets de les persones LGTBI, en les quals hi ha, per exemple, l’exlíder del PP Jaime Mayor Oreja.

Per si això no fos prou, la plataforma Open Democracy ha assenyalat que HazteOir té vinculacions amb grups com El Yunque, una organització ultracatòlica i feixista de caràcter secret nascuda a Mèxic el 1950. Aquesta relació ha estat sobradament contrastada per mitjans de comunicació i informacions de Wikileaks.

Alhora, en els darrers temps aquest ideari viatja a través de les xarxes més populars i d’una manera més moderna. Creadors de contingut web com Roma Gallardo, amb 1,6 milions de seguidors, o Wall Street Wolverine, amb gairebé mig milió, tot i afirmar que no tenen problemes amb les persones homosexuals fan continguts en una clau totalment oposada. “Si s’estigmatitza la dona: escàndol. Si s’estigmatitza el col·lectiu LGTBI: escàndol. S’estigmatitza durant anys els homes blancs heterosexuals: ai, mira els mascles ofesos”. Es tracta d’un tuit en què el segon youtuber considera que els homes blancs estan oprimits. Wall Street Wolverine és un personatge que no ha amagat mai la seva afinitat amb Vox.

Val a dir que aquestes plataformes i individus són només una petita part de tots aquells que estan en contra dels drets de les persones LGTBI. Caldria afegir en aquesta llista certs sectors ultraconservadors de l’església com, per exemple, l’Opus Dei.

Crida a la calma i a la resistència

Certament, les denúncies d’agressions creixen, però potser hi ha explicacions més enllà de l’auge de l’extrema dreta. “Hi ha un augment dels discursos alarmistes sobre les agressions LGTBI-fòbiques, però no hi ha dades públiques per poder fer una anàlisi que ens indiqui si les agressions s’han incrementat”, diu Ortega.

Segons l’integrant de la Crida LGTBI, aquests discursos no tenen en compte “la visibilització cada vegada més gran del col·lectiu”. “Ara hi ha pobles on hi ha un grup de persones LGTBI, i això implica més agressions, però no perquè hagi augmentat l’LGTBI-fòbia, sinó perquè la visibilització i l’atenció mediàtica han crescut”, afirma.

A més, al seu parer, actualment hi ha més “mecanismes per denunciar i la gent s’atreveix més a fer-ho”. De fet, Cristian Carrer, coordinador de l’OCH, afirmava en una entrevista aquest dilluns a La Xarxa que, després de les agressions al Somorrostro i de l’assassinat d’un jove gai a Galícia, l’any passat el nombre de denúncies va augmentar.

Per tot això, Ortega considera que és important que el col·lectiu es planti. “No podem tornar als armaris ni renunciar a l’espai social que hem conquerit i que ara ens toca continuar defensant als carrers”, conclou.