Jordi Rabassa

Quan vam iniciar el procés de transformació de la Rambla vam tenir clar que l’objectiu prioritari era recuperar el passeig per a usos ciutadans perduts a causa de la massificació turística. Davant la constatació que el veïnat havia perdut el goig per passejar, observar i ser observats, asseure’s a petar la xerrada i, en definitiva, per ‘ramblejar’ i viure les Rambles, vam entendre que després de dècades de promoure uns models de ciutat i de districte turístics, les polítiques públiques havien de canviar radicalment per promoure unes Rambles on tornessin els barcelonins i les barcelonines.

Recuperar la Rambla per al veïnat: aquest propòsit va inspirar el concurs internacional de transformació i estratègies que l’Ajuntament de Barcelona vam llançar el mandat passat. Ho vam fer convençuts que l’espai públic són les persones que l’usen, que les seves dinàmiques no depenen tant de la qualitat formal com de la intensitat de les vivències de la gent que el viu, i per això les transformacions de l’espai públic han de tenir en compte i abordar molts nivells: econòmics, socials, culturals, comunitaris… capaços de transformar la morfologia social i coordinar-los amb el disseny de la pedra.

En aquest sentit, a la Rambla cal recuperar l’imaginari col·lectiu popular, revertir les dinàmiques econòmiques de baix valor afegit adreçades al turisme, alleugerir la massificació actual, protegir les veïnes davant l’especulació immobiliària, i fer de l’activitat cultural d’arrel comunitària i dels grans equipaments l’element tractor de la transformació.

On som ara?

Tot i els endarreriments de la transformació física, per les dificultats d’operar en una zona tan complexa i simbòlica de la ciutat, ja fa més de tres anys que vam començar a implementar altres estratègies, i des d’aquest octubre s’ha incorporat el vessant urbanístic, amb unes obres que faran de la Rambla un passeig més confortable, verd, amable i amb més espai per al vianant, ordenant millor els usos com les terrasses, els quioscos, etc.

Les polítiques públiques han de promoure una Rambla on tornin els barcelonins i les barcelonines

Hem començat pel tram baix modificant el traçat de l’avinguda de les Drassanes per allargar la Rambla i obrir-la al mar. És l’àmbit d’intervenció més transformador. Es crearà una nova plaça que incentivarà els usos socials i renovarà la trobada entre el passeig, les Drassanes i Colom. Les obres es faran per fases i no s’ocuparan simultàniament els dos costats de la Rambla, de manera que es garantirà en tot moment els desplaçaments a peu i amb bicicleta, el trànsit veïnal, de serveis i de vehicles d’emergència i el transport públic.

Tot i això, la transformació social i cultural ja fa temps que està en marxa. En aquest mandat, a través del programa municipal Línia Cultural Rambles, el veïnat de Barcelona ha recuperat el passeig com un espai de convivència, i s’ha potenciat la cultura local i d’interès comunitari amb activitats gratuïtes en què han participat 10.000 persones, de les quals 2.500 eren infants. El mateix passeig s’ha convertit en un equipament cultural amb Les Àgores, que actualment ofereixen cinc programacions habituals donant resposta a diverses necessitats de les Rambles i del territori: Àgora Infantil, Àgora Moviment, Àgora Tertúlia, Àgora Ràdio i Àgora Musical.

Lentament, però sense pausa, la Rambla està tornant tant a l’imaginari popular com al dia a dia cultural i, amb ella, les barcelonines i els barcelonins.

Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram