Una imatge de l’exposició. Foto: Jan Quesada/Museu Marítim

Durant els últims anys s’ha començat tot un procés de reflexió, anàlisi i reparació sobre esdeveniments i fets històrics que van afectar a la vida de persones, col·lectius i societats senceres. Així, fenòmens com l’esclavatge han sigut objecte de debat i reparació històrica a través de diferents vies com congressos professionals o intervencions artístiques. Aquest és l’objectiu de La infàmia, una exposició que aborda la participació de Catalunya en el tràfic de persones esclavitzades i les seves conseqüències en l’actualitat.

La mostra, organitzada pel Museu Marítim sota el guió inicial d’Antoni Tortajada i l’assessorament científic de Martín Rodrigo a partir del projecte museogràfic d’Ignasi Cristià, posa sobre la taula episodis clau de la història colonial de Catalunya, centrant-se en el tràfic atlàntic de persones esclavitzades i el paper que va jugar la societat de l’època en aquest sistema econòmic.
Així, La Infàmia convida els visitants a reflexionar sobre un capítol del nostre passat colonial a partir d’una selecció de documents, imatges, testimonis i objectes històrics, oferint una mirada crítica sobre les responsabilitats històriques i les conseqüències socials que va comportar aquella etapa.

Una societat avançada

Amb aquesta exposició, Catalunya s’alinea amb països com França o el Regne Unit, que no han defugit enfrontar el seu passat amb una visió crítica. “L’exposició tanca un tema pendent a casa nostra”, explica Enric Garcia, director general del Museu Marítim, el del tràfic i explotació de persones esclavitzades. “Amb aquesta exposició ens posem al costat de les grans institucions mundials que han fet el pas per explicar el fenomen i les seves conseqüències, malauradament encara vives, i volem contribuir a avançar cap a una societat multicultural més justa i integradora”, afegeix Garcia.

La Infàmia. La participació catalana en l’esclavatge colonial estarà oberta al públic fins al 5 d’octubre i s’acompanyarà amb un ampli programa d’activitats relacionades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram