
Les activitats vinculades a les marines i la reparació de vaixells és un dels sectors més dinàmics del Port Vell. Foto: Port de Barcelona
Avui s’han presentat els resultats d’un estudi de la Universitat de Barcelona que posen en relleu el valor econòmic del Port Vell i la seva evolució en els últims anys. Segons les dades aportades pel Laboratori de Transferència de Coneixement en Economia Aplicada AQR-Lab, l’any 2022 el Port Vell va aportar 1.630,7 milions d’euros anuals al Producte Interior Brut de Catalunya i va generar 22.140 llocs de treball.
En comparació amb un estudi realitzat per la mateixa entitat sis anys abans, aquestes dades multipliquen per 1,7 els resultats de l’estudi, quan l’aportació al PIB català es va fixar en 946,2 milions d’euros i els llocs de treball en 13.351.
Segons aquest estudi, la facturació total de les empreses i institucions ubicades en aquesta zona del Port de Barcelona és de 3.018,3 milions d’euros, o 8,3 milions d’euros diaris. Això suposa multiplicar per 1,6 els 1.868,4 milions d’euros de facturació comptabilitzats en l’anterior estudi.
Comerç, el sector que més factura
Per sectors, Impacte econòmic del Port Vell (2022), revela que la major part de la facturació i l’ocupació es concentra en Oficines i Comerç, entorn del 50%. Els altres dos sectors clau són les activitats vinculades a les marines i la reparació de vaixells, 25% de facturació, i, per descomptat, activitats d’hotels, oci i restauració, 18% de facturació. En canvi, l’esport o la formació encara tenen molt poc impacte en l’economia del Port Vell, menys del 5%.
Des del laboratori de la Universitat de Barcelona conclouen que per cada milió d’euros que van facturar de manera directa les empreses ubicades al Port Vell, es va acabar facturant en total a Catalunya 1,8 milions d’euros, generant 0,3 milions d’euros de rendes fiscals estatals i autonòmiques. Això els porta a dir que “el Port Vell és un clar dinamitzador social del territori”.