Les pandereteiras formen part de la rica tradició popular gallega. Foto: Joanna Chichelnitzky

El 17 de maig és el Dia de les Lletres Gallegues. Aquell dia es commemora la publicació a l’Havana l’any 1863 del primer exemplar de l’obra Cantares Gallegos, de Rosalía de Castro, que marcaria l’inici del Rexurdimento, o renaixement cultural del gallec. A Galícia és un dia molt important, però també se celebra a Barcelona. Com a mínim al Centro Galego de Barcelona, a la Rambla.

Cada any el Dia de les Lletres Gallegues es dedica a un autor o a un tema i enguany s’ha dedicat a les cantareiras i a la poesia popular oral. L’homenatge està personificat en sis dones gallegues fonamentals per a la transmissió de la cultura oral gallega. Són les cantareiras Adolfina i Rosa Casás Rama, de Cerceda, i Eva Castiñeira, de Muxía; i les Pandereteiras de Mens, un grup format per Prudencia Garrido Ameijende, Asunción Garrido Ameijende i Manuela Lema Villar, totes elles de Malpica de Bergantiños.

A Barcelona la commemoració d’aquest dia tan especial es farà amb una conferència del professor, escriptor i activista social Ramon Caride, que tindrà lloc a les 18:00 al Centro Galego de Barcelona, al número 37 de la Rambla. A més, per primera vegada la coral Lonxe da Terra, amb més de noranta anys d’experiència, cantarà peces recollides juntament amb les pandereteiras Gandarela.

En paral·lel, el centre inaugurarà l’exposició fotogràfica As pandeireteiras no CGB del fotograf i veí de la Rambla, Cesar Algora, i es lliurarà el premi del III Certame de Cartas de Amorod(I)o.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram