Foto dels premiats amb l’alcalde, el president d’Amics de la Rambla i els regidors. Foto: Línia La Rambla

Com ja és tradició, el Saló de Cent de l’Ajuntament s’ha omplert aquesta tarda de personalitats, alts càrrecs de les administracions públiques, empresaris i molts ramblistes per una nova edició de l’entrega dels premis Ramblista d’Honor 2024. L’alcalde, Jaume Collboni, i la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, han presidit un esdeveniment que enguany ha reivindicat la cultura marinera, representada per l’armadora Cristina Caparrós; l’activisme, en la figura de Joan Oliveras Bagués, expresident d’Amics de la Rambla; i el teatre, amb una nodrida representació de la família de la companyia de teatre La Cubana. Tots tres són des d’avui mateix Ramblistes d’Honor.

El protagonisme ha estat molt repartit. Oliveras Bagués, president de l’entitat entre 2012 i 2016 i un dels grans ideòlegs i activistes durant les últimes dècades, era el primus inter pares, però la Cristina Caparrós ha aconseguit robar-li part del protagonisme amb la seva reivindicació de la Barcelona marinera. El públic s’ha emocionat amb el relat de la trajectòria d’una dona que ha renunciat a una brillant carrera internacional en el món de la ciència per recuperar l’ofici de la seva família, la pesca. “Jo soc la cara visible”, ha confessat en el seu discurs. “Però el premi és per a una família, per a un equip i per a unes entitats sense les quals tot això no seria possible”, ha afegit. Després de denunciar que la pesca no passa pel millor moment, ha demanat que el premi valori “tota la feina que fan els pescadors”. “Sempre defensarem el dia a dia de les barques que porten el peix fresc cada dia a les llars, perquè la pesca està dins l’ADN d’aquesta ciutat nostra tan estimada”, ha conclòs.

Pel que fa a Oliveras Bagués, una institució a la Rambla, tant el president de l’entitat, Pau Bosch, com l’alcalde i l’escriptor Genís Sinca, encarregat de fer la glossa dels premiats, s’han referit a ell com el gran referent de l’activisme a la Rambla, amb el permís d’un altre mític expresident, Enric Pantaleoni. Olivera ha agraït l’avançament dels terminis de les obres, però ha recordat que “la Rambla és un laboratori social, un espai de proves, i la remodelació és només l’inici que ens ha de permetre definir com ha de ser el passeig del futur”. Si no ho fem així, ha advertit, tot dirigint-se a l’alcalde, “la reforma seria com pintar una casa i no arreglar les goteres”. Oliveras també ha llançat un missatge als polítics en general: “Els ciutadans us aplaudiran si aconseguiu que la Rambla no sigui un escenari de confrontació política, sinó d’acord”.

L’últim dels premiats era el més multitudinari. Un munt d’actors i actrius han pujat a l’escenari per recollir el premi al costat de Jordi Milán, director de la companyia La Cubana. Ell ha sigut l’encarregat de recordar la gran vinculació  amb la Rambla. És allà on es van instal·lar després de deixar Sitges, ocupant diversos locals on deixaven les seves andròmines. Al Teatre Romea van estrenar el seu primer gran espectacle, La Tempestat. I a la Rambla van triomfar amb Cómeme el coco, negro o Cegada de Amor. I allà tornaran ben aviat amb un nou espectacle. “Vam marxar el 2003, però mai no hem oblidat la Rambla. I nosaltres som dels que creiem que per conservar les coses s’han de rehabilitar, com la Rambla”, ha sentenciat Milán.

Més cultura a la Rambla

Un cop repartits els guardons ha pres la paraula Pau Bosch, l’actual president d’Amics de la Rambla que ha començat agraint a l’alcalde la decisió valenta de reduir el termini de les obres. “També vull agrair-li la decisió d’organitzar la Copa Amèrica, que ha ajudat a obrir la Rambla al mar”, ha afegit. Ara bé, Bosch ha aprofitat l’avinentesa per reivindicar que la transformació del front marítim ha de continuar i ha destacat la necessitat de reformar el passeig de Colom i el barri de la Mercè, entre altres. Per finalitzar, aprofundint en la demanda d’Oliveras, ha reclamat que la reforma actual no sigui només urbanística: “Volem que una part dels beneficis del turisme siguin destinats a promoure la cultura a la Rambla”.

L’alcalde Collboni ha sigut l’encarregat de cloure l’acte. Ha començat explicant que fa poques setmanes va rebre una trucada des de Londres demanant-li si donaria suport a la reforma d’Oxford Street. Fins fa pocs dies, ha dit, no ha descobert que “el quid de la qüestió era la reforma de la Rambla”. “El model que han fet servir a Oxford Street és el mateix, no només perquè és una artèria central de la ciutat, sinó perquè el que passa allà passa després a tota la ciutat. El mateix que succeeix a la Rambla”, ha afirmat el batlle.  Per això Collboni ha reblat el clau dient que la remodelació “no és la reforma del mandat, sinó la reforma de les nostres vides”. I ha posat èmfasi en la feina dels anys vinents: “Hem de posar el focus en preservar l’essència, fer atractiu de nou el centre de la ciutat. I això vol dir prendre decisions dràstiques com la suspensió de llicències o la limitació del turisme”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram