El mes de juny passat, l’Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells va prese’tar la seva demanda al districte d’iniciar “la planificació del jardí previst als solars de l’Antic Patronat Ribas, la seva realització com a arborètum amb finalitats culturals i didàctiques, i com parc d’escultures de l’únic barri d’Horta-Guinardó amb cap de les prop de dues mil escultures públiques catalogades a la ciutat de Barcelona”.

Als anys 80, l’enyorada Mercè Sala, regidora de l’Ajuntamenta, ja va dir, en una entrevista, que els jardins havien de ser un dels pulmons del districte. Des de llavors aquests futurs jardins s’han anant empetetint amb la construcció d’una residència privada i de camps esportius de l’Institut Vall d’Hebron. El terreny fronterer amb el carrer Natzaret continua abandonat, en desús i sense una funció definida. En els últims anys, una zona catalogada com a futur parc i jardí és utilitzada per l’Institut Vall d’Hebron per activitats d’horticultura que es podrien integrar dins del projecte de jardí arborètum que es demana.

Ara, el Projecte d’Intervenció Integral dels barris de Sant Genís dels Agudells i Taxonera, presentat a la Llei de Barris el 2010, proposa que el triangle format pel passeig de la Vall d’Hebron, el carrer Natzaret i l’Institut Vall d’Hebron sigui una zona ajardinada de passeig per a bicicletes i vianants. En aquesta zona es podria materialitzar el projecte d’arborètum i jardí d’escultures aprofitant la majoria d’espècies arbòries que actualment ja es troben i plantant espècies noves.

Un arborètum és simplement una col·lecció d’arbres vivents. És un projecte molt més modest i senzill que el d’un jardí botànic. Fer un jardí botànic és una tasca de dècades. El futur arborètum i jardí d’escultures del solar de l’Institut Vall d’Hebron no seria un nou jardí botànic, ni necessitaria molt de temps per resultar d’utilitat. Potser podria portar el nom de la prematurament desapareguda Mercè Sala, veïna del barri i defensora d’aquest solar com a pulmó del barri.

Una de les finalitats d’aquest arborètum, a més de ser pulmó verd i frondós del barri, és ser un espai per a la biodiversitat dels arbres urbans, per a la seva conservació i estudi; un promotor del coneixement i innovació en el camp de la botànica urbana. I també un espai per acollir cultura, natura i patrimoni tant per les col·leccions d’arbres com per les possibles col·leccions artístiques que podria també tenir. L’arborètum podria tenir les principals espècies d’arbres dels carrers de la ciutat com es va fer quan es va urbanitzar la Diagonal entre Esplugues i la plaça de Francesc Macià.

Aquest arborètum i jardí d’escultures situat en els solars d’un dels grans instituts d’educació secundària de la ciutat podria ser un promotor d’educació, de convivència i de qualitat de vida en matèria de medi ambient urbà i sostenibilitat. Aquest espai verd urbà podria ser també un instrument per facilitar la divulgació i la difusió de la botànica i la seva implicació en el medi ambient i el paisatge dels barris. Amb el temps, podria ser un signe d’identitat del barri i un element de referència del districte.

Segons dades municipals, al districte d’Horta-Guinardó hi ha 45,5 hectàrees en els set parcs i jardins: Parc del Laberint 9,7 ha; Parc de les Aigües 2,0 ha; Parc del Guinardó 19,0 ha; Parc de la Vall d’Hebron 8,2 ha; Jardins Princep de Girona 1,8 ha; Jardins del Palau de les Heures 3,5 ha; Jardins de Rosa Luxemburg 1,4 ha. Aquest podria ser, doncs, el primer parc urbà a Sant Genís dels Agudells.

Associació de Veïns de Sant Genís dels Agudells

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram