Ens hem proposat escriure aquestes línies per poder exposar amb calma (i després d’haver-ho visitat) per què creiem que un servei com el que ja ha arribat al nostre districte és essencial.

El centre d’acollida per a persones sense llar amb consum es va obrir durant el període més dur de la pandèmia, quan totes estàvem confinades a les nostres cases, i es va poder ubicar a les Corts, a un espai cedit per la Fundació Pere Tarrés que estava buit. Ara, després d’una licitació pública, el servei aterra a Horta-Guinardó sent un equipament pioner a tot l’Estat pel seu abordatge i la seva funció, que segueix les línies marcades pel Pla de Drogues de Barcelona, aprovat per unanimitat el passat mes de febrer i que compta amb el cofinançament de la Generalitat de Catalunya.

Vam poder veure amb els nostres propis ulls com funciona l’equipament a les Corts i ens vam trobar un servei innovador i pioner, molt necessari a la nostra ciutat. El centre canvia l’enfocament en l’acompanyament a les persones sense llar en situació d’addicció, ja que és un centre residencial (és a dir, que el centre és la seva llar) on les persones que hi viuen troben un espai segur, amb acompanyament emocional, amb programes de reducció de danys per reduir els consums i, sobretot, troben un lloc i un equip de professionals que els ajuden a reconstruir les seves trajectòries vitals. Una majoria significativa de les persones que han passat pel centre ha reduït el seu consum de manera notable (del 50% fins al 70%) i 30 de les persones residents han avançat en el seu procés d’autonomia i ja viuen fora del centre. També s’ha de destacar la perspectiva de gènere de l’equipament, que atén les necessitats específiques de les dones, sovint víctimes de violències masclistes que posen en risc les seves vides al carrer.

Les addiccions són malalties que ens poden afectar a totes i són especialment devastadores perquè ens aïllen i van, a poc a poc, destruint els llaços amb les persones que estimem i ens estimen. És per això que creiem fermament que cal que l’Ajuntament entomi les seves obligacions com a administració pública i treballi per garantir els drets de tota la ciutadania, amb una voluntat ferma de no deixar ningú enrere, tractant totes les persones amb la dignitat que tothom mereix.

Una ciutat fraterna, amable i saludable és una ciutat que ens cuida i acompanya en els millors però també en els pitjors moments que puguem viure

Des de l’administració hem de cuidar de tothom perquè totes les vides així ho mereixen. Però no només ha de cuidar l’administració, s’ha de fer en comunitat. És per això que, abans del trasllat, totes les parts implicades vam preveure un procés de treball comunitari i d’informació amb veïnes i veïns, entitats i equipaments del barri del Baix Guinardó, amb l’objectiu de treballar plegades els neguits que pogués despertar l’arribada del servei. Amb aquesta finalitat vam dissenyar i estem duent a terme diverses trobades amb agents del nostre territori per tal de facilitar, entre totes, l’aterratge de l’equipament i el seu arrelament comunitari, així com la creació de la taula de seguiment de la implantació del centre, que es reuneix cada quinze dies.

Ens cal tota la nostra cura com a Ajuntament i, amb l’objectiu de treballar amb el màxim respecte cap a totes les parts, hem previst i estem desenvolupant un acompanyament específic a l’escola i la comunitat educativa del Mas Casanovas, ja que som conscients que és aquest el punt on hi ha més neguits i on cal saber escoltar i acompanyar amb major delicadesa per tal de mirar quines mesures poden ser més útils per rebaixar tensions i facilitar una bona convivència.

Estem més convençudes que mai de la necessitat d’aquest equipament, sobretot després de la nostra visita al centre, de la qual ens queden els records de les rialles alegres dels nens i nenes jugant al pati de l’escola al costat del centre, la tranquil·litat del dia a dia al voltant i les mirades d’agraïment dels usuaris i usuàries per tenir finalment una llar i tot el suport que necessiten, i la professionalitat i l’enorme sensibilitat del personal que, dia rere dia, fa realitat aquest projecte tan innovador.

Sabem que la convivència harmoniosa és l’únic futur que li espera al barri del Baix Guinardó. Entre totes construirem un orgull de barri ferm, solidari i comunitari, i en uns mesos podrem explicar plegades com, cuidant-nos entre totes, ens fem millors veïnes i veïns.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram