Mercedes Vidal, la nova regidora d’Horta-Guinardó, ens rep passats els 100 dies de gràcia del nou govern. Les responsabilitats que ha assumit sobrepassen el districte, però ella s’aferra a la Casa de les Altures perquè diu que entén el municipalisme des dels barris. El seu, la Sagrera, ja només el trepitja per dormir. Hi ha molta feina a fer.

Com valora aquests primers mesos de feina al capdavant del Districte?
Molt positivament. Hem començat amb moltes ganes. Horta-Guinardó no és fàcil: té onze barris que són molt diferents entre si. Es tracta d’un districte que s’ha de conèixer i que s’ha de gestionar molt bé, perquè t’enfrontes a realitats urbanístiques i socials que no tenen res a veure. La nostra prioritat d’aquests primers mesos ha estat reunir-nos amb els diferents agents del territori. Com que volem governar de la mà de la gent, això és el que calia fer d’entrada. I entomar, des del primer dia, els problemes que ens hem trobat sobre la taula.

Vostè s’estrena en la política institucional i, com bé diu, ha estat l’escollida per liderar un dels districtes més complexos de la ciutat. Com ho afronta?
Molt contenta. És un repte bonic. A més, a Horta-Guinardó tenim moltes entitats que ens faciliten molt la feina. Volem governar conjuntament amb totes elles perquè són un suport molt important. Ens poden ajudar a detectar les diverses necessitats dels barris.

Vostè és veïna de la Sagrera. La preocupa que aquest fet es pugui convertir en un retret aquí al districte?
Em preocupa relativament. De fet, tot el que és Sagrera-Congrés-Maragall m’ho conec bé perquè hi he fet molta vida. A banda, des de fa anys col·laboro amb iniciatives que per a mi són molt importants i que es fan aquí al districte, com l’acte de Salvador Allende, per exemple.

Per tant, coneix bé la realitat del districte?
Abans de ser regidora coneixia algunes parts del districte, però altres les he anat descobrint ara. Sigui com sigui, crec que ja tinc una radiografia força acurada del que és Horta-Guinardó. Tot això deixant de banda que no governo sola: tinc un equip de persones al meu voltant que coneixen a fons el districte.

Un dels grans reptes que té sobre la taula és la cobertura de la Ronda de Dalt, respecte a la qual tots els partits, excepte la CUP, van firmar un acord fa setmanes. Amb quin calendari treballen ara?
El que s’ha acordat, de moment, és estudiar aquesta cobertura. Ara mateix, el que s’està fent és donar compliment a aquest pacte i seguir amb els estudis que s’estan licitant. Només això ja té un cost pràcticament d’un milió d’euros. Imagini’s l’envergadura de tot plegat. Estem parlant d’una obra amb una complexitat tècnica i pressupostària enorme i que hem d’avaluar molt bé. Fet això, es farà el projecte i veurem què podem fer. El compromís és fer actuacions durant aquest mandat. Aquest govern serà el primer en 20 anys que farà una actuació sobre la Ronda de Dalt.

Se sent còmode amb aquest projecte? Ho dic perquè poc després de ser nomenada regidora va dir que aquest pla no era el seu i que era irrealitzable…
Això va ser la versió que va publicar un mitjà sobre unes declaracions meves. És curiós perquè vaig fer les mateixes declaracions per a un altre mitjà i, en canvi, els dos van recollir coses totalment diferents. Per tant, entenc que en aquest cas algú va actuar de manera interessada. Dit això, i més enllà de polèmiques, com a Barcelona en Comú ja havíem parlat d’aquest tema durant la campanya i el portàvem al programa.

Quan va dir que aquest pla no era el seu, doncs, a què es referia? Al fet que calia repensar el projecte heretat i adaptar-lo sota els criteris del nou govern?
És clar. Jo no puc fer meu un pla i unes intencions de Convergència i Unió. No podia arribar i assumir un pla que es va fer a les acaballes de l’anterior mandat sense prèviament no haver aconseguit un ampli acord polític nou al respecte. Per això primer vam intentar arribar a un compromís compartit per tots els grups, cosa que es va aconseguir i me n’alegro. Crec que tot plegat és perfectament comprensible, però també fàcilment manipulable.

Parlant d’urbanisme, una demanda històrica dels veïns del districte és la millora de l’accessibilitat i la mobilitat, molt complicada per l’orografia del terreny. Quin és el seu full de ruta al respecte?
En primer lloc deixi’m dir-li que aquest és, per a mi, un tema absolutament prioritari. Hem d’estudiar escales mecàniques, ascensors, eixamplaments de voreres i diverses millores a l’espai públic en indrets molt determinats. I ja estem parlant amb diferents associacions de veïns per establir les prioritats. Malauradament, es tracta d’actuacions cares. Estudiarem quins espais són els que poden maximitzar la utilitat d’aquest tipus de millores i hi invertirem recursos perquè això repercuteix en la vida diària de la gent.

Qui ha patit els efectes adversos d’un mal urbanisme són els veïns del bloc de Santa Rosalia, 91. Ja està reallotjat tothom?
La família que quedava en un hotel ha acceptat l’habitatge de reallotjament i està a l’espera del trasllat. És un tema que tenim moltes ganes de tancar. Hem treballat molt a gust amb els veïns, els quals venien d’una situació molt dura. Es mereixien que el Districte els tractés amb sensibilitat i així ho hem intentat fer.

Un altre tema important i que s’arrossega des de fa temps és Can Garcini i el seu possible enderroc. Com estan les negociacions amb Nuñez i Navarro per recuperar aquest espai per al barri?
M’encantaria poder-li dir que aquest tema està solucionat i tancat, però malauradament encara ens queda camí per fer. Estem intentant negociar amb la propietat perquè aquest espai pugui ser públic i pugui acollir un equipament. Aquest és el mandat que tenim. Jo crec que podrem arribar a algun tipus d’acord.

Han trobat predisposició a negociar per part de la propietat?
Hem trobat un escenari obert. Crec que hi ha elements que animen a l’optimisme, però per ara no li puc dir res més.

Vostè ja ha posat fil a l’agulla a algunes de les mesures que portaven al programa, com la iniciació dels tràmits per recuperar la Casa del Fotògraf. En aquest cas, aconseguiran que sigui públic?
Bé, si en el cas de Can Garcini li podia dir poca cosa, en el cas de la Casa del Fotògraf encara està en una etapa més incipient. Ho acabem de posar sobre la taula. Sigui com sigui, estem parlant d’un espai que està en un lloc molt emblemàtic del districte, però que és petit i que hauríem de remodelar. Cal veure amb quin espai comptaríem, per què el podríem utilitzar i quin ús en podrien fer les entitats del territori. Però la idea és recuperar-lo per al barri, sí.

Qui li recorda que la seva demanda encara no ha estat satisfeta són els veïns de la Font del Gos, que reclamen que es regularitzi el barri. Els donaran resposta?
Esperem poder-los donar resposta, sincerament. No és un espai fàcil, ni orogràficament ni comunicativament. Tampoc urbanísticament. Cal aplicar-hi solucions específiques. La nostra prioritat ha de ser intentar resoldre les necessitats que puguem satisfer durant aquest mandat. Començar per les qüestions on puguem actuar.

Quines?
Millores en l’accessibilitat, en el clavegueram, en el drenatge, en algunes finques… És un barri on cada finca té una problemàtica diferent i on no valen les solucions estàndard. Hem d’estudiar actuacions personalitzades i, mentrestant, executar les accions immediates.

També li volia preguntar pel petit comerç. Què farà per ajudar el sector aquí al districte?
Aquí tenim eixos comercials molt actius, als quals hem de donar suport, però també espais que cal potenciar perquè tenen debilitats, com per exemple el Baix Guinardó. Caldrà treballar per incentivar la vitalitat comercial en aquests indrets, però sense descuidar la relació amb els eixos que ja estan més consolidats. En resum, batallarem perquè no s’abaixin més persianes.

Quan vostè abaixi la persiana del mandat d’aquí a quatre anys, quin Horta-Guinardó espera poder deixar?
Un districte més a escala humana. Això és molt necessari, sobretot en el nostre cas. Necessitem un espai públic més al servei de la ciutadania. No podrem solucionar-ho tot, en som conscients. Però per això hem d’encertar bé les prioritats que ens marquem ara entre tots.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram