La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig no es va produir al districte per només 675 vots. I és que al conjunt d’Horta-Guinardó la formació més votada va ser, tot i que per poca distància, Barcelona En Comú. La victòria de Colau, veient el que va passar al conjunt de Barcelona ­–ERC es va endur la victòria per menys de 5.000 vots– va ser del amarga, a expenses dels pactes postelectorals.

Així doncs, la llista que encapçalava l’ara alcaldessa en funcions va ser la preferida dels hortencs. Els comuns van aconseguir un total de 17.961 vots, que els van suposar el 22,2% dels suports. Gairebé el mateix percentatge de suports el va aconseguir ERC, 21,4%, mentre que de vots en va recollir 17.286. El duel entre els comuns i ERC va tenir un tercer actor convidat, el PSC. Els socialistes també van aconseguir quedar molt a prop dels dos partits més votats. Gràcies als 16.757 sufragis obtinguts es van enfilar fins al 20,7% dels suports.

Qui no va obtenir uns bons resultats a Horta-Guinardó va ser Manuel Valls amb la candidatura BCN Canvi-Cs. Valls es va haver de conformar amb la quarta plaça i amb només 9.120 vots (11,3%). Pitjor van anar les coses a Junts per Catalunya, amb Joaquim Forn de cap de llista, que no va passar del cinquè lloc amb un suport molt modest (8,6%) després de reunir 6.946 vots. Per la seva banda, el PP de Josep Bou, tot i treure dos regidors, al districte no va arribar al 5% per molt poc. La CUP i BCAP-Primàries tampoc hi van arribar.

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, els comuns només van aconseguir la victòria en un dels 11 (la Clota), tot i ser el partit més votat al conjunt del districte. ERC, per la seva banda, va aconseguir tenyir-ne de groc sis dels 11: Montbau, Horta, la Font d’en Fargues, el Guinardó, el Baix Guinardó i Can Baró, mentre que el PSC es va imposar en quatre barris: el Carmel, la Vall d’Hebron, la Teixonera i Sant Genís dels Agudells.

Així doncs, a la Clota, un barri amb poca població, els comuns van aconseguir ser el partit més votat amb el 29,4% dels sufragis, mentre que els republicans es van quedar en el 26,4% i els socialistes en el 22,2%.

A Montbau la victòria republicana va ser força ajustada, ja que ERC va aconseguir un 24,7% dels vots i el PSC el 24%. Els comuns van quedar més lluny (18,4%). Pel que fa a Horta el patró va ser el mateix però amb menys diferències entre els dos primers: victòria per poc d’ERC (24,7%) contra el PSC (23,5%) amb els comuns a una certa distància (18,2%). A la Font d’en Fargues, al Guinardó, al Baix Guinardó i a Can Baró, en canvi, el triomf d’ERC va ser més còmode, també davant del PSC. En aquests barris els comuns també van ser tercers.

Per últim, al Carmel la victòria socialista va ser espectacular, ja que Collboni va obtenir el 33,5%, mentre que els comuns van ser segons (19,3%) i ERC va veure com BCN Canvi-Cs l’avançava. A la Teixonera i Sant Genís els socialistes també van sobrepassar el 30% dels vots. En el primer cas el segon lloc va ser per als comuns i en el segon cas per a ERC. A la Vall d’Hebron el triomf socialista va ser més ajustat (24,4%), amb ERC al segon lloc.

Les europees deixen un triomf ajustat de Puigdemont

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu.

En aquest cas, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista. Puigdemont, doncs, va aconseguir quedar per davant d’Oriol Junqueras, que encapçalava la llista de la formació republicana.

En el cas d’Horta-Guinardó, la victòria de la llista de Puigdemont va ser molt ajustada per davant del PSC, que tenia Josep Borrell com a cap de files. JxCAT-Junts va aconseguir 19.376 vots (24,1%), mentre que el PSC es va enfilar fins als 18.889 suports (23,5%). És a dir, la diferència va ser de menys de 500 vots en el duel entre Puigdemont i Borrell.

El podi hortenc de les europees el va tancar ERC, que es va quedar a uns 2.300 vots del PSC i va obtenir el 20,6% dels suports. El quart, cinquè i sisè lloc va ser, respectivament, per a Catalunya en Comú-Podem, Ciutadans i el PP.

En el cas dels barris, Puigdemont va aconseguir ser el més votat en cinc dels 11. Van ser Horta, la Font d’en Fargues, el Guinardó, el Baix Guinardó i Can Baró. El PSC, per la seva banda, va obtenir la victòria a Sant Genís dels Agudells, a la Vall d’Hebron, a la Teixonera i al Carmel, mentre que ERC es va haver de conformar amb ser la formació més votada a Montbau i la Clota.