Una imatge de la protesta del 28 de febrer. Foto: Twitter (@AFA_DeLesAigues)

Al barri del Baix Guinardó, a l’illa que formen els carrers de la Marina, Taxdirt, Lepant i la Travessera de Gràcia, hi ha l’escola de les Aigües, l’institut Teresa Pàmies i l’escola Bressol Marina. Des de fa un temps les famílies d’aquests tres centres escolars s’han començat a mobilitzar per aconseguir el que anomenen una illa verda. El seu objectiu és que l’entorn dels tres centres sigui més segur, amb més espai per als vianants i zones verdes, amb menys cotxes i que tingui un nou pavelló en un solar que hi ha a l’interior d’illa.

“Fa un mes van atropellar un nen. L’ensurt que vam tenir ens va fer veure que hem de fer créixer la reivindicació per tenir unes escoles amb un entorn més segur i un urbanisme més amable”, afirma Montse Sans, presidenta de l’AFA (Associació de Famílies d’Alumnes) Escola de les Aigües, en declaracions a Línia Horta. Sans explica que els tres centres escolars pateixen “un problema de pacificació de l’espai i de manca d’espais verds”. La quantitat de trànsit que absorbeix el carrer Sardenya és una de les preocupacions de les famílies, que es mostren preocupades pel nivell de contaminació que han de suportar els seus fills.

TALL DE CARRER
Per fer visible la seva reivindicació, el passat 28 de febrer a la tarda al voltant d’una cinquantena de persones –pares, mares i fills– van tallar el carrer Sardenya, just a davant de l’escola, per reclamar un entorn més pacificat i segur.

Durant la protesta, petits i grans van mostrar diverses pancartes on es podien llegir missatges com ara ‘Protegim l’Escola de les Aigües’, ‘Menys cotxes, més salut’ o ‘Prou contaminació’. També es van poder escoltar càntics com ara ‘No, no, no a la contaminació!’. A la concentració també hi va haver gent en representació de l’escola Fructuós Gelabert, situada una mica més avall del carrer Sardenya i que forma part del barri de la Sagrada Família de l’Eixample.

REUNIÓ AMB LA REGIDORA
Per tal de traslladar totes les seves peticions, l’AFA Escola de les Aigües, que és qui està liderant la reivindicació, es va reunir el passat 4 de març amb la regidora Rosa Alarcón i diferents representants municipals, entre els quals també hi havia agents de la Guàrdia Urbana. La trobada va servir per constatar que tot plegat està en una fase embrionària però des de l’AFA la valoren positivament. “La regidora ens va comunicar que l’escola entrarà al pla ‘Protegim les escoles’ d’aquest 2020”, explica Sans. Tot i que de moment no hi ha confirmació de quines mesures es prendran, Alarcón sí que va explicar que es col·locarà un semàfor a Sardenya amb el carrer Romans i que el projecte executiu del nou poliesportiu tirarà endavant amb la voluntat que estigui acabat el 2023.

Per últim, des de l’AFA també es mostren preocupats pel disseny de la futura superilla del Camp d’en Grassot, ja que el carrer Sardenya no hi entrarà i formarà part del seu perímetre exterior. “Això pot fer que el trànsit encara augment més”, afirma Sans.