L’1 de febrer Madrid serà l’escenari d’una gran mobilització contra l’avantprojecte de la nova llei de l’avortament aprovat pel Govern de Mariano Rajoy el passat desembre. Associacions a favor dels drets de les dones, moltes d’elles de Catalunya i de Barcelona, estan posant en marxa una gran concentració a la capital espanyola amb l’objectiu de reunir gent d’arreu de l’estat.

La iniciativa ha rebut el nom d’El tren de la llibertat i ha estat ideada per dues associacions feministes d’Astúries. Des que van fer pública la intenció de fer la macro convocatòria, dia a dia van sumant suports d’associacions de la resta de l’estat i, fins i tot, de fora.

L’objectiu és lliurar un manifest al registre del Congrés dels Diputats amb el lema Perquè jo decideixo. El text exigeix ​​al Govern de Mariano Rajoy que no derogui l’actual llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs, la qual permet l’avortament dins de les primeres 14 setmanes de gestació.

El manifest diu que “com a ésser humà autònom em nego a ser sotmesa a tractes degradants, ingerències arbitràries i tuteles coactives en la meva decisió de ser o no ser mare”. Aquesta cita fa referència a l’avantprojecte de llei de Protecció a la Vida del Concebut i Drets de la Dona Embarassada proposat pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que només permet l’avortament en cas de violació o de malaltia física o psíquica de la mare si així ho certifiquen dos metges.

Les signants també subratllen que “cap majoria política nascuda de les urnes, per molt absoluta que sigui, està legitimada per convertir els drets en delictes i obligar-nos a seguir principis religiosos mitjançant sanció penal. Com a ciutadana, exigeixo als que ens governen que no transformin el poder democràtic, salvaguarda de la pluralitat, en despotisme”.

TAMBÉ A EUROPA

La Llei Gallardón s’ha quedat sense suports a l’Eurocambra durant el debat sobre l’avortament. Fins i tot una eurodiputada d’UPM, partit representant de la dreta francesa, ha lamentat el retrocés que suposa l’aprovació d’aquesta llei a Espanya.

Barcelona se suma a la lluita pel dret a decidir

Tot i tractar-se d’una convocatòria de barri va acabar esdevenint, més aviat, una manifestació de ciutat. Més de 400 barcelonins, la majoria dones, es van reunir aquest passat dissabte a la plaça de la Virreina, a Gràcia, per mostrar el seu rebuig a la reforma de l’avortament impulsada pel govern espanyol. La marxa va recórrer diversos carrers del barri amb els lemes Avortem la contrareforma i Nosaltres parim, nosaltres decidim, finalitzant a la Diagonal amb Passeig de Gràcia.

També el consistori ha mostrat el seu rebuig a la reforma de la llei de l’avortament plantejada pel PP. El grup municipal d’ICV-EUiA va presentar a la comissió municipal de Qualitat de Vida una proposició per demanar la retirada de l’avantprojecte i instar el Parlament de Catalunya a elaborar una llei pròpia en aquesta temàtica.

La proposició va rebre els vots favorables dels ecosocialistes, UpB, PSC i CDC. El PP va votar-hi en contra i els representants d’Unió es van absentar del debat i de la votació. L’equip de govern havia demanat que la votació es fes de manera nominal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram