Ndavant Ucraïna

La Viktoriia ha tornat a fer una vida relativament normal, com a empleada de Ndavant, on també treballava la seva tieta Lyubob. Foto cedida

La Viktoriia és professora universitària a Ucraïna, però el 25 de març del 2022 va aterrar a Barcelona fugint de la invasió russa amb només una motxilla i molta incertesa pel futur. Va poder arribar a Catalunya després d’un tràfec que la va portar per Moldàvia i Romania, des d’on l’associació Corazón y Manos i Ndavant, empresa especialitzada en serveis de neteja, manteniment i desinfecció, van aconseguir-li un bitllet d’avió cap a la capital catalana. Aquí ha tornat a fer una vida relativament normal, com a empleada de Ndavant, on també treballava la seva tieta Lyubob.

I és que, en començar la guerra, Ndavant va trucar als seus treballadors ucraïnesos per interessar-se per la seva situació i la dels seus parents. Així ho explica Montse Parés, delegada social de Ndavant. “Una d’elles, la Lyubob, ens va dir que estava molt amoïnada per la seva família, que vivia a Kherson”, relata Parés. En concret, per una neboda seva, la Viktoriia, que havia pogut fugir d’Ucraïna a través de Moldàvia. Un cop va aterrar al Prat, la Viktoriia va poder retrobar-se, sana i estàlvia, amb la seva tieta, i Ndavant va oferir-li una oportunitat laboral. I és en aquest punt de la història on entra la Lyudmila Prysakar, professional de neteja de l’empresa des de fa prop de cinc anys i també d’origen ucraïnès. “Pensa que la Viktoriia arribava a un país i a un àmbit laboral totalment desconegut per a ella”, recorda Parés. Per aquest motiu, des de Ndavant van considerar oportú demanar ajuda a la Lyudmila perquè acollís, fes de “mentora” i de traductora de la Viktoriia.

Juan Albarracín, cap de servei de Ndavant a l’hospital de Bellvitge, on treballa la Viktoriia, explica que la Lyudmila “es va emocionar” quan li van proposar i que no s’ho va pensar dues vegades. “Em vaig alegrar molt. Que la portessin aquí em va arribar al cor”, reconeix la mateixa Lyudmila des d’Ucraïna, on ha anat uns dies a veure i cuidar la seva família. “Vaig ajudar la Viktoriia amb l’idioma i també li vaig donar indicacions perquè sabés com havia de treballar en el seu dia a dia”, relata la Lyudmila, que parla meravelles de la Viktoriia. “És una noia molt bona i s’integra bé i ràpid”, assegura. Ho confirmen tant Albarracín com Parés. “Ho està fent molt bé”, corrobora el primer. “S’ha adaptat perfectament a la seva feina”, coincideix la segona.

Amb tot, tant Albarracín com Parés consideren la Lyudmila “un pilar fonamental” en aquesta història. Ella, per la seva banda, només té paraules d’agraïment cap a ells i cap a la resta de l’equip de Ndavant. “Agraeixo molt tota la feina que estan fent”, afirma.

Ndavant Ucraïna

La diversitat dels empleats de Ndavant “fomenta l’empatia i els entorns més inclusius i cohesionats”. Foto cedida

La diversitat, un actiu molt valuós

Aquesta història de superació i solidaritat encaixa amb els valors de Ndavant, que fa valdre la diversitat en els seus equips de feina. “Ens aporta una riquesa i un aprenentatge sobre la diferència”, reflexiona Parés, que repeteix en diverses ocasions que “el talent divers suma”. En dona testimoni la Lyudmila. “L’empresa em va ajudar molt quan va començar el conflicte”, agraeix la ucraïnesa, que destaca la gran quantitat d’orígens dels treballadors de la firma. De les prop de 5.500 persones que hi treballen, el 40% procedeixen de 67 països diferents. “És enriquidor formar part d’un equip multicultural, perquè tothom té alguna cosa a aportar”, assenyala la Lyudmila.

En aquest sentit, Parés assegura que la diversitat dels empleats de Ndavant “fomenta l’empatia i els entorns més inclusius i cohesionats”, alhora que ajuda a “esvair prejudicis” cap a segons quins orígens, cultures, religions o ètnies. “Aquesta empresa aposta al màxim per ajudar les persones més vulnerables”, destaca Albarracín, ja que “necessiten una oportunitat”, sosté.

Ara la Viktoriia viu en un pis amb la seva cosina –la filla de la Lyubob– i ha pogut continuar amb la seva vida, tot i que té clar que vol tornar al seu país quan acabi el conflicte. “Hem mantingut sempre amb ella una relació de comprensió i proximitat”, indica Parés, que assegura que l’empresa és al costat de la jove ucraïnesa “per al que necessiti”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram