Horta-Guinardó té una xarxa veïnal i associativa potent. Recentment ha tornat a quedar clar amb els premis i guardons que han rebut diferents personalitats i entitats locals. Uns reconeixements que enguany han tingut un clar perfil femení.

La primera tanda de guardons va tenir lloc el 20 de novembre amb la celebració de la 32a edició dels Premis Horta-Guinardó. Enguany, l’edició d’aquests premis que entrega el Districte va reconèixer la tasca de la Coordinadora d’Entitats del Guinardó, el Círculo de Cultura Sinatrahem, Sacramento Burgos i Mercè Gallart. La Coordinadora d’Entitats del Guinardó, que aposta per la promoció de la vida associativa i l’animació sociocultural, celebra aquest any el seu 25è aniversari, mentre que al Círculo de Cultura Sinatrahme se li va premiar la seva tasca de difusió de la cultura, la recuperació de la memòria i la dinamització al Carmel.

DONES REFERENTS
Així doncs, els Premis Horta-Guinardó també van reconèixer les trajectòries de Sacramento Burgos, líder veïnal de Sant Genís i defensora dels drets de la dona, i Mercè Gallart, membre del grup Dones Lliures del Guinardó, impulsora del Banc del temps i també defensora dels drets de les dones.

MEDALLES D’HONOR
D’altra banda, uns dies més tard, concretament el 28 de novembre, el Saló de Cent de l’Ajuntament va acollir l’entrega de les Medalles d’Honor 2018. En el cas del districte, els premis van anar a parar a l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) i Anna González.

L’AFANOC, creada el 1987, focalitza la seva acció en les famílies que tenen nens que pateixen càncer. Està fortament arrelada al barri de Montbau, on hi ha un dels seus projectes estrella, la llar d’acollida La Casa dels Xuklis. També té una estreta relació amb l’Hospital de la Vall d’Hebron.

D’altra banda, González va ser militant del PSUC des de la clandestinitat i també va treballar a l’Associació de Veïns i Veïnes d’Horta des dels inicis de l’entitat, cosa que l’ha portat a participar en moltes reivindicacions veïnals.