La directora de la Fundació Catalana de Síndrome de Down, Katy Trias, a l’entrada del centre. C. Gómez

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Síndrome de Down (21 de març), Línia Horta ha parlat amb Katy Trias, directora de la Fundació Catalana de Síndrome de Down (FCSD), per conèixer de primera mà la situació social d’aquest col·lectiu.

“Tot i que existeixen molts mites i moltes pors, a banda d’algunes anomalies morfològiques i un cert retard mental, pel que fa a l’essència humana no hi cap diferència” entre les persones que tenen síndrome de Down i les que no, assegura Trias. Malgrat que avui dia aquesta afirmació pot resultar evident per a molts, suposa un gran avenç respecte la percepció que es tenia d’aquest col·lectiu no fa gaires anys. “Hem avançat molts quilòmetres”, afirma la directora del centre mentre rememora una època en la qual molts metges creien que les persones amb síndrome de Down no podien aprendre res i a més eren una càrrega per a la seva família. Poc a poc, i amb el treball d’entitats com la FCSD, la situació d’aquest col·lectiu s’ha anat normalitzant i ja ningú troba estrany que nois amb síndrome de Down comparteixin aula a l’escola amb nois que no en tenen. Katy Trias considera molt positiu aquest aspecte ja que opina que no són les persones amb síndrome de Down les que han de fer l’esforç d’integrar-se a l’escola, sinó que “és l’escola la que ha de ser inclusiva” amb tots els seus alumnes.

MAJOR AUTONOMIA

Avui dia les persones amb síndrome de Down disposen d’una major autonomia i malgrat que “necessitaran suport en totes les fases de la seva vida”, molts d’ells fan una vida independent i no necessiten la constant atenció dels seus pares. Precissament en aquest punt, Trias destaca que cal ajudar als pares a entendre que “la protecció dels seus fills és bona, però la sobreprotecció els anul·la” i els coarta la seva capacitat de prendre decisions. En aquest sentit, segons explica Trias, els pares han d’assimilar que avui dia els fills amb síndrome de Down tenen moltes més espectatives vitals i han de prendre part en la majoria de decissions que els hi afecten.

Ajudar a les persones amb síndrome de Down a trobar els recolzaments que ofereix la societat i aconseguir que siguin “autogestors” de la seva vida és un dels principals reptes de futur que afronta de la FCSD. “Tot els avenços que s’han aconseguit durant els darrers anys han de repercutir en les seves vides” sentencia Trias.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram