Hotel Aristol

L’hotel, a l’esquerra, i l’escola, a la dreta. Foto: Google Maps

El Centre d’Acollida Temporal per a Persones sense Llar i Addiccions va obrir les portes el passat 12 de març. Aquest feia mesos que havia posat en alerta l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Escola Mas Casanovas perquè la ubicació on es troba és l’Hotel Aristol, situat a pocs metres de l’escola. Després de mesos de converses amb el Districte, una membre de l’AFA, Vanessa Gasull, fa una valoració “totalment negativa” de com s’ha gestionat la situació fins a l’obertura. “No estem en contra dels usuaris, sinó de com l’administració ha fet les coses”, afirma.

Els motius que hi ha darrere les paraules de Gasull són diversos. El Districte, diu, no els ha fet arribar els documents demanats des del passat desembre sobre l’entorn on es troba el centre o l’impacte que podria tenir en els alumnes. A més, tot i haver preguntat abans la data d’obertura, assegura que no se’ls va comunicar fins al mateix 12 de març a través d’un correu electrònic.

D’altra banda, el que sí que ha explicat el Districte a l’AFA, reconeix Gasull, és que hi haurà més Guàrdia Urbana i neteja i també mediadors per intentar que hi hagi bona convivència entre l’escola i el nou espai. Pel que fa als mediadors, el gerent del Districte, Eduard Vicente, va dir en el consell de barri de finals de febrer que hi seran sobretot en hores d’entrada i sortida escolars. “Seran un lligam entre l’escola i el centre”, va indicar.

Més empatia

Per la seva banda, des de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó manifesten una opinió neutral, ja que reconeixen que hi ha veïns que veuen amb bons ulls la presència d’aquest servei i altres que consideren que atraurà tràfic de drogues o inseguretat.

Tot i això, consideren que s’hauria de tenir més empatia amb la situació dels usuaris del centre. “Hauríem de pensar si, en el cas que qualsevol de nosaltres acabés en una situació de vulnerabilitat com la seva, ens agradaria que aquest recurs existís o si voldríem ser assenyalats”, insisteix un membre de l’entitat veïnal, Raül Barahona.

“Som gent normal”

Per últim, els mateixos usuaris del centre han afirmat a beteve que la seva presència “no farà canviar el barri” i s’han defensat de les crítiques recordant que són “gent normal”.