La plataforma ha començat a fer xerrades. Foto cedida

“L’amiant mata i no coneix d’edats, procedències ni religions”, assegura Ramon Carbó, responsable de l’amiant de l’Associació de Veïns d’Horta. Aquesta i les associacions del Baix Guinardó, Joan Maragall i la Plataforma Can Baró s’han unit en la Plataforma Contra l’Amiant d’Horta-Guinardó, una nova eina per lluitar contra la presència de l’amiant al districte.

Amb dues setmanes de vida, els seus impulsors tenen molt clars quins seran els seus objectius: conscienciar la ciutadania dels perills de la presència d’amiant al barri, detectar els punts negres on es troba aquest a través d’un inventari i lluitar per aconseguir la seva retirada immediata.

Ara mateix, les ubicacions que més preocupen a la nova plataforma són les escoles i els hospitals. En el cas del districte, tenen detectats punts negres a l’Escola Bressol l’Arboç del Campus Mundet i a l’Escola Torrent d’en Melis. “Estem molt conscienciats amb aquest tema”, explica Carbó.

Altres espais que preocupen a l’associació són el Turó de la Rovira, on hi ha amiant de les antigues barraques, i d’un garatge situat a prop del Parc del Guinardó que té més de 1000 metres quadrats de teulades d’uralita, molt a prop dels habitatges.

FALTA DE LEGISLACIÓ
Carbó recorda que la Unió Europea va establir a través d’una directiva que l’erradicació de l’amiant per a l’any 2032. “Aquí encara no existeix una regulació i volem que els polítics es comencin a moure, perquè ens hi va la vida”, apunta l’activista veïnal.

Precisament, la manca d’una legislació que encara s’està tramitant, fa que la retirada de l’amiant als espais privats sigui més complexa. “Sense una llei, ens falta força. A més, actualment els veïns han de costejar amb els seus recursos la retirada de l’amiant a casa seva, cosa que ho dificulta més”, explica Carbó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram