La vista de Barcelona amb l’aire contaminat és habitual. Foto: Nazaret Romero/ACN

Un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) mostra com a Barcelona cada any hi ha una mica més de 1.000 morts –1.037 concretament– relacionades amb la contaminació que provoquen els vehicles, el soroll, la calor i la falta d’espais verds. Aquesta xifra representa el 7% de les morts que hi ha a la ciutat anualment.

Concretament, les xifres mostren com la contaminació atmosfèrica per partícules fines és el que provoca més mortalitat prematura, ja que és la responsable de 524 morts a l’any (el 48% del total de morts), seguida de la manca d’espais verds (227 morts); l’exposició al soroll del trànsit (124 morts); la calor (112 morts) i, finalment, l’exposició a NO2 (12 morts).

L’estudi també ha analitzat la distribució d’aquesta mortalitat per nivells socioeconòmics i conclou que és més alta als barris més desafavorits. Concretament, la població de les zones més pobres va patir una taxa de mortalitat 1,26 vegades més alta en comparació amb les zones més riques.

“Aquest treball mostra el gran impacte de les exposicions ambientals en la mortalitat prematura i destaca la importància de dissenyar ciutats tenint en compte els impactes en la salut i prioritzant les poblacions desfavorides”, apunta Mark Nieuwenhuijsen, un dels autors de l’estudi i director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram