La batalla jurídica per les antenes il·legals del Turó de la Rovira va començar el 2013. Foto: Línia Horta

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó al juliol a l’Associació Catalana de Ràdio (ACR) en el cas de les antenes il·legals del Carmel. La sentència, que s’ha conegut recentment perquè l’Ajuntament tenia un període per presentar al·legacions, ha obligat el consistori a expedientar els propietaris de les finques del Turó de la Rovira amb instal·lacions il·legals de telecomunicacions.

La sentència insta el consistori a obrir expedients a les emissores il·legals en el marc de les competències en urbanisme, activitats i medi ambient. La zona ha estat el refugi de les emissions il·legals de multitud de serveis de ràdio i televisió.

SIS MESOS
Segons van confirmar fons de l’Ajuntament a l’agència ACN, ja s’han notificat les ordres de cessament i es precintaran si no s’han desmuntat les antenes un cop hagi passat el mes que tenen els propietaris per fer les al·legacions. La sentència determina que quan es resolguin les al·legacions, es podrà precintar o enderrocar les antenes si els propietaris no ho fan voluntàriament. El càlcul és que en sis mesos haurien d’estar desmantellades totes les antenes.

L’ACR, que va presentar la denúncia el 2013, calcula que de les més de 120 freqüències ocupades il·legalment a Catalunya, la majoria de les que emeten des de Barcelona ho fan amb les instal·lacions pirata del Turó de la Rovira.

Segons han especificat fons del consistori, l’Ajuntament ha treballat per impulsar una “acció coordinada” amb la Generalitat per actuar contra les antenes il·legals d’acord amb les competències de cada administració. En el cas concret del Turó de la Rovira, el govern municipal assegura que s’ha reunit amb els veïns per “regular la situació” i “impulsar accions” per retirar les antenes il·legals.

L’any passat, segons l’Ajuntament, es van inspeccionar les 22 antenes que constaven al Turó de la Rovira per comprovar-ne la situació i va iniciar la feina per obrir els primers expedients de legalització.