habitatge teixonera

L’Ajuntament prepara la transformació urbanística de la Teixonera. Foto: Arxiu

L’Ajuntament impulsa la transformació urbanística de la Teixonera amb més habitatge, equipaments públics i un nou parc urbà. El consistori ha enllestit una proposta de Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) a partir del procés participatiu iniciat el febrer passat amb veïnat, entitats i agents socials i econòmics.

Així, dimarts es durà a aprovació inicial a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge. “Es tracta d’un deute històric que la ciutat tenia amb el barri i que no podia esperar més”, ha assegurat el regidor del Districte, Lluís Rabell, que ha afegit que la reordenació “respectarà el teixit existent i alhora implantarà equipaments vinculats al barri”.

Impacte en l’habitatge

La proposta de l’Ajuntament busca integrar l’habitatge en l’entorn, tenint en compte que part de l’existent se situa al teixit de baixa altura de la Teixonera i una altra part dona front a grans vies com el carrer de Coll i Alentorn i el passeig de la Vall d’Hebron. A més, amb el projecte es dona solució al conjunt de 52 habitatges que porten més de 50 anys afectats, ja que formen part d’àmbits pendents d’expropiació o de reordenació segons el planejament vigent que no s’han executat mai.

En concret, al passeig de la Vall d’Hebron hi ha 34 habitatges ubicats en sòl qualificats de zona verda i subjectes a expropiació. La modificació del PGM suprimeix aquesta afectació perquè ressitua i incrementa la superfície de zona verda amb la qualificació d’altres àmbits propers, inclòs el futur cobriment de la ronda de Dalt, i preveu una reordenació de l’àmbit que inclou la creació de nou habitatge. L’Ajuntament s’ocuparà de l’impuls de la gestió d’aquest nou ordenament urbanístic i dels reallotjaments necessaris de les persones que actualment hi viuen.

Al voltant del carrer de Segur, el planejament actual preveia una ordenació urbanística que afecta 18 habitatges que mai s’han construït. El nou planejament preveu una nova ordenació que simplifica la gestió i millora la viabilitat per facilitar la transformació de l’espai, i també s’hi preveu crear nou habitatge públic per als reallotjaments necessaris.

Així, es preveuen dos edificis d’habitatge públic al carrer de Coll i Alentorn i al passeig de la Vall d’Hebron, amb un total de 101 pisos, per facilitar el reallotjament temporal o definitiu de les persones que ara resideixen en les finques afectades dels dos àmbits anteriors, així com per ampliar el parc d’habitatge assequible per al barri i la ciutat. Al seu torn, el nombre total d’habitatges nous de renda lliure que el consistori preveu és de 160.

Més zones verdes i equipaments

Pel que fa al nou parc públic, acompanyarà la transició entre el barri de la Teixonera i el carrer de Coll i Alentorn. El consistori estructurarà tres espais que faciliten la relació entre el parc i els edificis que el configuren i alhora permetrà recorreguts accessibles entre ells. Per dotar-lo de major activitat i facilitar el salt de nivell entre el mateix barri i Coll i Alentorn, hi haurà un nou equipament que acompanya tot el parc.

D’altra banda, es reforça el carrer de Segur com a eix cívic del barri. Per a fer-ho, l’Ajuntament preveu un nou equipament davant de la plaça d’Isop, i s’ampliarà la mateixa plaça per facilitar un bon entorn d’accés a l’equipament. També faran una nova plaça a l’encreuament entre les Escales dels Canadencs i el carrer de Segur amb un nou equipament i nova activitat comercial als baixos de l’entorn de la plaça. A més, hi haurà una nova zona verda en el punt on es troben el carrer de Segur amb el passeig de la Vall d’Hebron per connectar directament amb l’espai públic de sobre la cobertura de la ronda de Dalt i amb l’Institut Vall d’Hebron.

El document reserva espais per implantar equipaments vinculats al barri i la ciutat que es puguin incorporar progressivament. Amb aquesta voluntat, es destinen 2.357 metres quadrats de sostre que permeten la creació de nous equipaments a l’interior de la Teixonera i que es complementen amb els equipaments previstos a l’àmbit de la Llosa de la Vall d’Hebron.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram