“Com Barcelona, l’escriptura de Matute és realisme i imaginació”

Ana María Matute. Arxiu

El mateix alcalde Jordi Hereu va reiterar “l’orgull i l’èxit” que suposa per a la ciutat que Ana María Matute, veïna del Guinardó, hagi estat guardonada amb el premi Cervantes, el màxim guardó de les lletres hispanes. De fet, a l’any 1996 l’Ajuntament ja va atorgar a Matute la Medalla d’Or al Mèrit Artístic en l’apartat de Literatura en Llengua castellana. Aquesta vegada la novelista s’ha alçat com la tercera dona en guanyar el Cervantes, un premi que reconeix la seva obra: 12 novel·les i diversos recopilatoris de contes que ara recull a La puerta de la Luna. Hereu ha lloat també l’escriptura de Matute: “Com la nostra ciutat, la seva escriptura és una barreja de realisme i imaginació”.

Matute va néixer a Barcelona al 1925, és membre de la Real Academia Española, autora d’una vintena de novel·les així com de relats i contes. Durant la seva trajectòria com a escriptora ha estat guardonada amb diversos premis, com ara el Planeta, el Nadal, el Nacional de Literatura o el Nacional de Lletres Espa­nyoles.

El Premi Planeta a Pequeño Teatro (1954) la va confirmar al món literari i des de llavors no s’ha desvinculat d’aquest. La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde va lliurar-li el premi el 24 de novembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram