La tecnologia avança a un ritme frenètic, però molts cops els usuaris no són conscients del tot dels riscos i els inconvenients que aquesta pot tenir. En aquest sentit, una de les darreres novetats és la implementació de la tecnologia 5G, que segons la FAVB i Ecologistes en Acció s’ha plantejat a la ciutat “de forma totalment acrítica i sense tenir en compte els possibles impactes negatius per a la salut derivats de la contaminació electromagnètica”.

En un comunicat publicat el mes passat, les entitats expliquen que la Unió Europea ha fet recomanacions per evitar aquesta pol·lució i apunten que la Generalitat, contràriament al que pretén fer l’Ajuntament, les va considerar l’any passat, quan va crear la Comissió per a l’estudi dels efectes de la qualitat de l’aire i les immissions acústiques i electromagnètiques sobre la salut i el medi ambient.

La FAVB i l’associació ecologista, de fet, lamenten que no existeixin prou estudis que analitzin l’impacte que tenen aquestes tecnologies i els riscos que pot comportar per a la salut i no entenen que s’apliqui “el principi de precaució abans de llançar-se a promoure una tecnologia que pot tenir efectes nocius”.

Aquesta queixa de les entitats, però, no és la primera. Durant el passat estiu (quan Vodafone va començar a implementar la xarxa per als seus usuaris en 15 ciutats d’arreu de l’estat), el Defensor del Pueblo (l’equivalent espanyol al Síndic de Greuges) va respondre a una queixa d’una associació d’afectats per antenes de comunicacions de Valladolid dient que el Govern espanyol hauria de “sotmetre els plans i projectes en matèria de telecomunicacions a avaluació ambiental estratègica i avaluació d’impacte ambiental”. Aquesta indicació, però, no ha estat escoltada per part de les administracions. En la mateixa línia, Ecologistes en Acció ha presentat un recurs extraordinari de revisió contra el Pla Nacional 5G a la Secretaria d’Estat per a l’Avançament Digital i una petició a la ministra Nadia Calviño perquè en faci una revisió d’ofici.

SET PETICIONS A COLAU I TORRA
El text conclou amb set peticions a l’Ajuntament i la Generalitat. Les entitats volen que s’obri “un debat ciutadà ben informat, tècnic i amb base científica”, tenir accés a les dades d’emissions de les antenes de telefonia que hi ha al territori, que es creï un mapa d’emissions a la ciutat, que s’aprovi una normativa que obligui les companyies a donar routers on el funcionament del WiFi no vagi lligat al de la línia telefònica, augmentar el nombre d’estacions de mesura d’emissions, habilitar ‘zones blanques’ (sense emissions) i que s’informi els veïns sempre que hi hagi previst un augment de les emissions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram