Els Mossos s’acosten des de fa temps al dia a dia dels veïns. Mossos d'Esquadra

S’acosta l’època nadalenca. Aviat serà el temps de les presses per preparar els sopars familiars, i les compres d’última hora. En el proper mes els botiguers de tot Barcelona faran força caixa, un respir per aquest moment de crisi global.

Durant el Nadal, però, també hi ha un grup de persones que farà el seu propi agost. Es tracta dels lladres, que aprofiten les aglomeracions de persones, que omplen els establiments, per buidar la caixa en un moment de descuït. En aquests dies també es donen molts atracaments en el moment de tancar la tenda o quan el botiguer va a la seva entitat bancària a ingressar els guanys del dia.

Per tal de garantir una major presència policial al carrer i donar més sensació de seguretat als comerciants del districte, els Mossos d’Esquadra han posat en marxa aquests dies el dispositiu especial de seguretat Grèvol. Es tracta d’una sèrie d’actuacions, com les rondes a peu pels diferents eixos comercials del districte o una major presència d’agents en dates assenyalades, com ara Cap d’Any, per evitar els atracaments, furts i robatoris, o altres incidents, com pot ser l’alteració de l’ordre públic.

El pla de seguretat Grèvol va iniciar-se el passat 3 de novembre. Des de llavors, els Mossos van començar tota una campanya divulgativa. Per una banda, es va reunir amb els principals representants comercials d’Horta-Guinardó per tal de transmetre’ls consells i, a la vegada, copsar les sensacions dels botiguers. Aquestes reunions s’han complementat amb rondes a peu per part dels agents amb el mateix objectiu.

Els Mossos els aconsellen, per exemple, que cada nit buidin la caixa i ingressin els guanys. Un altre consell és, per exemple, que no vagin sols al banc. Des d’ara i fins al proper 16 de gener, és a dir durant tot el Nadal i fins a finals de la campanya de rebaixes, els Mossos intensificaran la seva presència al carrer, passejant pels principals eixos comercials, sobretot a l’hora del tancament de les botigues, un dels moments més crítics. O en moments més problemàtics, com a les tardes, quan les tendes s’omplen de clients. Amb aquesta actuació els Mossos volen acostar-se més als botiguers i aconseguir trenar complicitats i potenciar la seva sensació de seguretat. D’aquesta manera, els comerciants també els expliquen les incidències que viuen dia a dia i les seves sensacions i pors. “Els botiguers estan força inquiets després dels dar-rers successos ocorreguts a Barcelona arran d’atracaments a botigues”, explica una de les responsables del contacte amb la comunitat de la unitat d’Horta-Guinardó dels Mossos.

A Horta-Guinardó, els Mossos d’Esquadra tenen dues zones d’acció bastant delimitades, tot i que intenten arribar a tots els racons del districte. Aquests dos eixos comercials principals són l’eix comercial d’Horta, format per la plaça Eivissa i els carrers Tajo, Dante, Baixada de la Plana, Rambla del Carmel i Llobregós, i l’eix Maragall, delimitat pel passeig Maragall, Verge de Montserrat, la plaça Carles Cardó i els carrers Doctor Valls i Garrotxa, entre d’altres.

AMB GUÀRDIA URBANA

Per tal de cobrir millor tot el ter­ritori, des de fa temps els Mossos d’Esquadra d’Horta-Guinardó col·laboren amb la Guàrdia Urbana. Cada dia es coordinen per tal de repartir-se per tot el districte. D’aquesta manera, comparteixen la mateixa informació i reparteixen millor els recursos dels quals disposa cada cos de seguretat. Aquest treball conjunt també permet potenciar encara més la sensació de seguretat del ciutadà, que veu dos cossos policials treballant junt.

CAP D’ANY I REIS

En aquestes festivitats nadalenques hi ha dues dates molt assenyalades i especialment problemàtiques, quant a la feina dels Mossos. Es tracta de Cap d’Any i la cavalcada de Reis.

Al Cap d’Any, els Mossos d’Esquadra intensifiquen la seva presència en punts claus del districte. El més destacat és la plaça Eivissa i els seus entorns. “Els bars de la zona tanquen tard i a les cinc de la matinada s’aplega molta gent al carrer, esperant taxis o anant al Metro, i es poden produïr incidents, sobretot d’alteració de l’ordre públic”, destaquen des del cos de Mossos. Malgrat aquesta prevenció, és cert que Horta-Guinardó és un districte força tranquil en aquest sentit.

L’altra data destacada és la cavalcada de Reis, en la qual els carteristes fan molta feina. “Els pares es preocupen molt d’aixecar els nanos perquè vegin passar els Reis, i es preocupen poc de mantenir la cartera en lloc segur”, indica la portaveu policial. Durant la cavalcada, els Mossos mobilitzen agents de paisà, per augmentar més la vigilància.

En total, serà un mes d’intensa activitat per als Mossos que no es cansen d’advertir que, en molts casos, són els mateixos botiguers o ciutadans els que poden evitar, amb una mica de cura i canviant alguns comportaments descuidats, molts dels furts.