Foto: Antoni Bernad / Fundació Rocamora
El 26 d’octubre s’inaugura, a la Fundació Rocamora, Andreu, el modista de la gauche divine, una exposició retrospectiva d’homenatge a Josep Andreu, un dels modistes més rellevants a la Barcelona de mitjans dels anys seixanta i setanta. Andreu va transcendir a escala internacional i va col·laborar sovint amb el cinema català de l’època, especialment amb l’anomenada Escola de Barcelona, amb actrius com Mònica Randall i Teresa Gimpera.
La gauche divine va ser un moviment d’intel·lectuals i artistes d’esquerres que va sorgir entorn de la discoteca Bocaccio de Barcelona. L’escriptor i periodista Joan de Segarra va anomenar-los així, gauche divine, perquè tots eren més aviat d’esquerres, però, sobretot, perquè coincidien a reivindicar un alliberament en les formes tradicionals d’entendre la vida en aquells anys. El gust per la moda era una d’aquestes reivindicacions i el modista Josep Andreu va ser un dels referents per a les dones que van participar en el moviment.
Va vestir models i actrius i va col·laborar amb els cineastes de l’Escola de Barcelona
L’exposició es mantindrà fins a l’1 de desembre i mostra més de 60 vestits dissenyats per Andreu, que es poden veure gràcies a la col·laboració de l’actriu Mònica Randall, una de les muses del modista, l’exmodel i empresària Francina, el fotògraf Antoni Bernad, exmodels com Natàlia Gil o clientes i col·leccionistes d’indumentària, a més de la Fundació Antoni de Montpalau, que té un fons rellevant de peces d’Andreu. Molta gent ha col·laborat per fer realitat aquest homenatge, però, sens dubte, el més valuós és la participació del mateix modista. “Ens està ajudant a fer l’exposició i està molt il·lusionat”, revela Eduardo Rocamora, president de la Fundació.
No és casualitat que la mostra sigui a la Fundació Rocamora, al número 12 del carrer Ballester, a Sarrià-Sant Gervasi. “Aquesta casa era d’un familiar”, explica l’Eduardo, “que es va passar tota la vida col·leccionant vestits i va donar 5.000 peces al Museu Tèxtil i d’Indumentària”. Actualment, l’edifici es pot veure amb un guia els dissabtes, i mentre duri l’exposició estarà obert cada dia. “Els maniquins estan distribuïts per tot l’espai, de manera que es poden veure els vestits i alhora fer una visita a la casa”, detalla.
L’Escola de Barcelona
Andreu, el modista de la gauche divine explica la història d’un modista tarragoní instal·lat des de molt jove a Barcelona que va representar com ningú més a Catalunya el gran pas del món de l’alta costura al del prêt-à-porter amb una qualitat que el va projectar a escala internacional. Deixeble i col·laborador de Pedro Rodríguez, es va establir pel seu compte a partir del 1966 amb la marca pròpia que el va fer famós, Andrés Andreu, i al cap de poc es va convertir en el modista i dissenyador de capçalera de la gauche divine.
Durant aquesta època va col·laborar amb directors de cinema com Pere Portabella, Jacinto Esteva, Francisco Aranda, Antoni Ribas o Carlos Durán, els quals li van demanar col·laboracions en pel·lícules icòniques de l’Escola de Barcelona com Las crueles (Un cadáver exquisito), amb Teresa Gimpera i Capucine, o Nocturn 29, amb Lucía Bosé, entre moltes altres.
BCNx10
L’exposició Andreu, el modista de la gauche divine forma part del programa Experiències de ciutat –BCNx10, finançat per l’impost turístic per donar suport, des de l’Institut de Cultura de Barcelona, a activitats i esdeveniments culturals amb projecció de ciutat que contribueixen a mostrar la riquesa i la diversitat dels diferents districtes de Barcelona.