Una imatge per a la història

L’11 de setembre, el món mirava cap a Catalunya i els ciutadans van mostrar la seva força. La cadena humana, que va recorre el país de nord a sud, va ser un èxit.
Tot i l’amenaça constant de pluja, a les 17:14 hores, 1,6 milions de persones equipades amb senyeres, estelades i samarretes independentistes van unir les seves mans al llarg de més de 400 quilòmetres (del Pertús a Vinaròs) per demanar la independència i demostrar que la manifestació de la Diada de l’any passat no va ser ocasional.
A la Plaça Catalunya de Barcelona, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, tancava la cadena i escenificava que la via quedava unida. Minuts després, corejada per constants crits d’independència i visiblement emocionada, Forcadell va celebrar l’èxit de la  iniciativa. “Som un poble perquè ho volem ser. Què o qui defineix un poble sinó la voluntat de ser? Avui ho hem demostrat”, va exclamar. La presidenta de la ANC també va remarcar que Catalunya només té dues opcions, “sotmetre’ns a l’Estat espanyol o la independència”, i va exigir que la consulta es faci, sens falta, el 2014.
Segons la Generalitat, la cadena, que en alguns trams era doble, es va desenvolupar sense incidents en un ambient festiu,  amb importants mostres de cultura popular catalana i amb la participació d’un gran nombre de polítics de totes les formacions, excepte PP i Ciutadans.
Hores després de la cadena, el president Artur Mas la va qualificar, des de Ripoll, “d’èxit aclaparador” i va celebrar que Catalunya hagués ensenyat les seves “millors cartes al món sencer”.

Un dinar popular a l’Estació del Nord abans de fer Via

Els participants d’Horta-Guinardó a la Via Catalana van poder gaudir abans de sortir cap a la cadena, d’un dinar de germanor al Parc de l’Estació Nord a partir de les dues de la tarda, organitzat per Solidaritat Catalana per la Independència. Cap a les cinc de la tarda, els participants a la cadena van anar ocupant el seu lloc assignat.
Com era d’esperar, els hortencs van col·laborar a omplir la cadena als trams del sud del país. En concret, els membres de l’Assemblea Territorial d’Horta-Guinardó, que van sortir en autocar ben d’hora des de la Font d’en Fargues, van ocupar una part del tram 211, al seu pas per la ciutat de Reus.
A més, els voluntaris d’Horta-Guinardó van ajudar a preparar la senyalització de la Via Catalana als trams 765, 766 i 767.