Petits i grans podran gaudir d’activitats de tota mena durant els nou dies de celebració. Foto: Districte

Quan s’arrenca el full del mes d’agost del calendari i arriba setembre, el barri somriu. I és que d’aquí a només dos dies els carrers i les places s’ompliran de vida i d’activitats: torna la Festa Major.

Enguany els dies més màgics de l’any se celebraran entre el 5 i el 13 de setembre. Música, cultura popular, activitats per a petits i grans… Tothom trobarà el seu lloc i el seu moment. I és que Horta té ganes de festa.

L’INICI, AMB LA CERCAVILA
Ja s’ha convertit en un clàssic en moltes festes majors, i el barri no podia ser una excepció. Cap a quarts de sis de la tarda, després del Repic de campanes de la parròquia de Sant Joan, la cercavila serà el primer gran acte de les celebracions. Totes les associacions i entitats del barri hi participaran, i recorreran carrers i places.

Estan programades cinc sortides, entre un quart de sis i dos quarts i sis minuts de sis. La darrera es farà a les sis en punt, mitja hora abans del pregó.

PICANT L’ULLET AL PASSAT
El que es podrà veure i gaudir durant aquests dies no s’assembla gaire al que es feia fa 100 anys, però l’essència i les ganes de continuar amb una tradició centenària continuen.

Per això, dilluns 7, el Casal de Gent Gran serà l’escenari de la presentació i la projecció de diferents documentals temàtics sobre la història més recent de la Festa Major. Aquestes peces repassaran i homenatjaran el darrer segle d’aquesta celebració, i també es farà una exposició fotogràfica que romandrà oberta fins al dia 30 de setembre. L’activista veïnal Joan Termes serà l’encarregat de presentar l’acte.

Dos dies més tard, dimecres 9, el periodista i escriptor Màrius Serra serà l’encarregat de conduir Secrets d’Horta, que s’emmarca dins del programa d’activitats Capçalera. Serà a les 7 de la tarda a la sala d’actes Pep Montanyès de la Biblioteca Can Mariner.

El darrer acte d’homenatge al passat del barri serà el ja tradicional Trivial d’Horta, organitzat pel Punt 7. En aquest concurs, els equips participants hauran de respondre preguntes sobre temàtiques diverses.

L’actor hortenc Lluís Homar serà el pregoner de la festa

L’edició d’enguany de la festa tindrà un padrí d’excepció. L’actor i director hortenc Lluís Homar serà l’encarregat de llegir el pregó demà passat, a dos quarts de set de la tarda, al Parc de les Rieres. A més, la nova regidora del Districte, Mercedes Vidal, també dirigirà unes paraules als veïns del barri.

Homar va estudiar a l’escola Verge de Montserrat i va ser escolanet a la parròquia de Sant Joan d’Horta. Després de formar-se a l’Institut del Teatre, va començar la seva trajectòria professional amb 17 anys, l’any 1974. Les seves primeres obres van ser Othello, de William Shakespeare, i Terra baixa, d’Àngel Guimerà (que actualment representa al Teatre Borràs, encarnant els personatges principals de l’obra: Manelic, Marta i Sebastià).

L’actor també té una extensa trajectòria al cinema i a sèries de televisió, i ha treballat a les ordres de directors com Pedro Almodóvar, Mario Camus, Ventura Pons, Montxo Armendáriz o Julio Medem.

Entre els seus guardons més destacats hi ha un premi Goya, un premi Gaudí i el Premi Nacional de Teatre de 2006.