Foto: Cristian Gómez

Al llarg de tot aquest diumenge, veïns i curiosos van anar desfilant pel Turó de la Rovira, que celebrava l’estrena del seu rentat de cara. El que durant anys havia estat un solar mig abandonat, ara s’ha convertit en un important conjunt monumental de la ciutat, a més d’un mirador privilegiat.

A més de 260 metres d’alçada, el visitant té una vista panoràmica en 360 graus de tot Barcelona. Malgrat la pluja insistent de primera hora del matí, els visitants van poder conèixer un nou Turó de la Rovira. A partir d’ara, l’accés serà obert i els diumenges s’oferiran visites guiades, trucant al 93.256.21.22 o enviant un mail a [email protected].

RASTRE DE LA HISTÒRIA

Des dels primers pobladors, el Turó de la Rovira ha destacat per la seva ubicació estratègica, elevat enmig d’una plana. Per això, durant tota la història s’hi han ubicat al mateix Turó diversos elements. Es poden distingir tant els rastres d’un primerenc poblat ibèric fins a les runes del barri de barraques Los Cañones, que es va perllongar des de la postguerra fins a l’any 1990.

Les millores que s’han realitzat al Turó abarquen dos grans eixos. Per una banda, s’ha volgut millorar els accessos i la seguretat dels miradors. S’han reformat els camins que pugen el Turó, disposant noves baranes de seguretat i elements de protecció. La remodelació ha tingut en compte la perllongació i millora del car­rer Labèrnia, que porta directament al conjunt històric del Turó.

Per altra banda, la millora tenia l’objectiu de recuperar i rehabilitar tots aquests elements amb un valor històric. Així doncs, s’ha rehabilitat la bateria antiaèria que, durant la Guerra Civil, va lluitar contra les tropes franquistes. També s’han recuperat elements del barranquisme que va establir-se des del final de la Guerra fins a ben entrada la democràcia.

RECUPERAR LA MEMÒRIA

El barri de barraques del Turó, que popularment es coneixia com Los Cañones, va arribar a tenir unes 110 barraques i uns 600 habitants. Les seves reivindicacions, al costat de l’Associació de Veïns del Carmel, van servir primer per aconseguir els serveis bàsics de contenidors, aigua cor­rent, etcètera. Més endavant, van reclamar un reallotjament just, una lluita veïnal que va allargar-se fins al 1990.

La millora del Turó i del seu conjunt patrimonial volia recuperar aquesta part de la història de la ciutat, que fins ara s’havia silenciat o oblidat. Aquests veïns, però, també van contribuir a fer crèixer Barcelona. Algunes entitats han reivindicat aquests dar­rers anys aquest paper fonamental de les barraques en la història de la ciutat. A causa de les seves nombroses reclamacions, l’Ajuntament ha iniciat aquesta legislatura una campanya per recuperar certs indrets amb una important presència de barraques en el passat.

Així, s’ha recuperat el nom de la platja del Somorrostro i se senyalitzaran alguns antics barris de barraques. En el cas dels bar­ris de Can Baró i el Carmel, es col·locaran plaques commemoratives als carrers Francesc Alegre i Raimon Casellas.

DIGNIFICAR LA MEMÒRIA

L’objectiu final de la reforma del conjunt històric del Turó era, en definitiva, dignificar l’espai. Millorant-lo i recuperant-lo per a l’ús quotidià, es recupera la història i, a més, es dignifica. Enlloc d’amagar-ho sota l’estora, tal com s’havia fet fins ara, s’ha decidit airejar els records i mostrar-los; una fita que els veïns dels antics barris de barraques portaven anys reclamant, encara que poca gent se’ls escoltava.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram