Els Lluïsos d’Horta són una entitat històrica del barri. Foto: Lluïsos

“L’any 1866 Mn. Lluís Cantarell, rector d’Horta, va proposar a un grup de joves la constitució d’un Centre Catòlic a l’estil del que funcionava a Gràcia. La idea va tenir una excel·lent acollida. En un local de cal Xicus, al carrer Baix de Mariner 15, va començar la vida de la nostra entitat amb el nom de Centre Moral Instructiu”. Aquest és el relat del naixement dels Lluïsos d’Horta, una entitat històrica d’aquest barri que enguany celebra el seu 150è aniversari.

Els actes de celebració d’aquesta efemèride van arrencar la passada nit de cap d’any. La festa de benvinguda del 2016 ja va formar part del calendari de celebracions. Diumenge passat va arribar el segon gran acte de celebració del 150è aniversari. Va ser el Concert d’Any Nou que va tenir lloc al teatre de l’entitat i que va anar a càrrec de l’Orquestra Aband (Banda d’adults del Centre d’Activitats Musicals l’Antàrtida). La banda va fer gaudir el públic amb el seu repertori de marxes, valsos, polques i altres balls.

Una de les persones que millor pot explicar què significa aquest aniversari és el president dels Lluïsos, Miquel Àngel Aguilar. En declaracions a Línia Horta, Aguilar expressa la seva satisfacció per aquest aniversari: “Celebrar els 150 anys ha estat possible gràcies a la quantitat de gent anònima que al llarg de la història ha passat per l’entitat i que l’han mantingut viva”. Aguilar també destaca la bona salut de l’entitat, integrada per quasi 700 socis, gràcies, entre altres coses, “a la bona feina que fem amb temes com ara el teatre i l’esbart, que ens permeten ser coneguts i referents al barri”.

Entre els actes que s’aniran celebrant al llarg de l’any destaca l’actuació que protagonitzarà Lluís Homar el pròxim 9 d’abril amb la interpretació de Terra Baixa en dues úniques sessions. Des del passat 21 de desembre ja es poden adquirir les entrades per gaudir d’un Homar que excel·leix en el paper de Sebastià sota la direcció de Pau Miró. Enguany, segons explica el president de l’entitat, també està previst que el sopar de celebració de Sant Lluís -el patró de l’entitat- del mes de juny amb els socis “sigui una celebració especial”. Aguilar afegeix que també hi ha previst fer “algun acte amb la banda de jazz La Locomotora Negra i un altre acte relacionat amb la fotografia”.

70 ANYS DE L’ESBART
Qui també està de celebració aquest 2016 és l’Esbart Folklòric d’Horta, una de les seccions dels Lluïsos que va néixer el quatre de febrer de 1946 amb l’objectiu de fer ressorgir la dansa popular al barri. El naixement de l’entitat es va deure a la demanda al mestre Castells -professor de l’Institut de Folklore de Catalunya i soci de l’entitat- de la creació d’un grup de dansa popular.