El regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, va desobeir fa unes setmanes l’Audiència Nacional. Foto: ANC

El procés polític que viu Catalunya no s’explica sense les manifestacions massives que durant els darrers anys ha protagonitzat l’independentisme. El carrer ha estat el lloc on, especialment des de l’11 de setembre del 2012, centenars de milers de catalans han reivindicat la independència. Ara les principals entitats independentistes -ANC, Òmnium i l’AMI- han convocat per aquest diumenge 13 de novembre una concentració de rebuig a les accions judicials que s’estan duent a terme contra diferents càrrecs electes implicats en el procés independentista. El lloc: l’avinguda Maria Cristina de Barcelona. L’hora: les 12 del migdia.

Sota el lema Per la democràcia. Defensem les nostres institucions, els organitzadors de la concentració tenen com a objectiu mostrar el rebuig als “atacs judicials i polítics” contra diferents càrrecs electes catalans. Aquests representants polítics que estan sent investigats judicialment són la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic Joan Coma. Tots tres seran diumenge a l’avinguda Maria Cristina. Tindran al costat l’expresident Artur Mas, les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega i el diputat al Congrés Francesc Homs, imputats pel 9-N, així com diversos membres de la societat civil que també estan encausats, com ara el president de Catalunya Acció, Santiago Espot.

“NI SIGLES, NI PARTITS”
Durant la presentació de l’acte, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, va fer una crida als ciutadans a defensar “les institucions escollides democràticament” i a reivindicar la “legitimitat” de la tasca feta a favor del dret a decidir i del procés independentista. Sànchez també va avançar que el protagonisme de l’acte serà per als càrrecs electes investigats judicialment i que, al mateix temps, tindran una “presència simbòlica totes aquelles lleis, decrets i actuacions que el govern espanyol ha frenat amb la col·laboració inestimable del Tribunal Constitucional”.

Per la seva banda, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va voler destacar que la concentració d’aquest diumenge “no va de sigles de partits, ni de personalismes ni de banderes, sinó de democràcia”. Cuixart va afegir que diumenge hi haurà l’oportunitat de denunciar “l’estratègia de divisió de la societat catalana” que porta a terme el govern espanyol per frenar “els reptes de futur”.

MÉS DE 100 AUTOBUSOS
La concentració de diumenge, com és lògic, no serà comparable a les de les darreres Diades, però de ben segur que la capacitat de mobilització independentista tornarà a quedar demostrada. De moment ja hi ha més d’un centenar d’autocars de diferents punts de Catalunya confirmats.

Qui no hi serà, però, és el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. I és que la concentració de diumenge coincideix amb el seu nomenament com a fill predilecte d’Amer (la Selva), el seu poble natal. L’anunci de l’absència de Puigdemont el va fer Sànchez des de Girona, on va acudir per reclamar el suport de la ciutadania per a la manifestació de diumenge.