La possibilitat que la nova bocana del port aculli el museu de l’Hermitage divideix els veïns de la Barceloneta. Aquest projecte urbanístic i cultural convertiria el barri en el primer lloc del món amb una delegació d’aquest museu situat a Sant Petersburg, que és una de les majors pinacoteques i col·leccions d’antiguitats del món. Diferents col·lectius de la Barceloneta, del districte de Ciutat Vella i de la resta de la ciutat han mostrat el seu rebuig a aquest projecte, tot i que l’Associació de Veïns de la Barceloneta el defensa.

De fet, aquestes posicions contraposades no han variat des de finals del 2017. Aleshores, l’AV de la Barceloneta va entregar a l’Ajuntament un manifest de suport al projecte amb la signatura de diverses entitats del barri i també escoles i comerços. A finals del passat mes de maig, l’associació va tornar a mostrar-se predisposada al fet que el barri sigui la casa d’aquest museu, ja que la darrera versió del projecte inclou “una millorada proposta del disseny i de la destinació del recinte”. Aquesta entitat considera que aquesta versió redefinida és “una aposta de futur perquè la imatge del barri recuperi certa dignitat després que darrerament només aparegui als mitjans per mostrar accions de decadència i pèrdua d’identitat”. Per això, han fet una nova crida a l’Ajuntament perquè doni el vistiplau al projecte.

Més crítics, en canvi, són altres entitats del barri i de la ciutat, que el mes passat van tornar a alçar la veu contra la possibilitat de l’obertura d’aquesta delegació. Aquestes veus crítiques, entre les quals hi ha l’Associació de Veïns de l’Òstia, s’oposen al projecte des de diferents punts de vista, com ara el de la mobilitat (consideren que faria que circulessin un 50% més de vehicles privats dels que ho fan normalment, fet que generaria un “col·lapse”) o l’urbanisme (acusen els promotors de ser uns “autèntics artistes de l’especulació que socialitzen esforços mentre privatitzen els beneficis”). Al mateix temps, consideren “escandalosa” la manera de fer de l’Autoritat Portuària de Barcelona, “que mercantilitza el Port Vell amb usos aliens a la seva natura i a l’interès ciutadà, traint la seva essència i el seu arrelament al barri i a la ciutat”. Els crítics acusen el Port de ser “un ens opac que actua sense rendir comptes ni control democràtic”.

L’Ajuntament, liderat per Ada Colau el passat mandat, tenia dubtes sobre el projecte, ja que no veia clar que aquesta sigui la millor ubicació per al museu. Per aquest motiu no va donar llum verda a la tramitació urbanística, que s’haurà de debatre en el següent mandat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram