imatge de l’operació policial feta el passat abril. Foto: Miquel Codolar / ACN

Els Mossos d’Esquadra van desallotjar el passat 29 de maig l’institut abandonat Menéndez Pidal situat a sobre l’Hospital de la Vall d’Hebron, conegut per ser l’edifici on es va rodar la sèrie ‘Merlí’, que estava ocupat per un grup molt nombrós de persones des de feia temps.

El desallotjament va arribar després que ho ordenés el jutjat social número 5 de Barcelona en el marc de la resolució d’un conflicte laboral que va sorgir arran del tancament del centre, que era concertat, l’any 2012. Llavors una quarantena de treballadors van perdre la feina i el seu acomiadament va ser declarat improcedent. L’edifici va ser tret a subhasta, ja que la propietat s’havia declarat insolvent, i va ser adquirit per un nou propietari però ja havia estat ocupat.

Durant el desallotjament els Mossos van identificar un total de 119 persones, de les quals 79 eren de nacionalitat georgiana i les altres de diferents nacionalitats. La Policia Nacional, que també va participar en l’operatiu, va detenir 28 de les persones de nacionalitat georgiana per la seva situació irregular, mentre que la policia catalana va detenir dues persones per requeriments policials i judicials.

A l’edifici hi vivien grups diferenciats. D’una banda, desenes de persones amb famílies i menors, de l’altre un grup d’uns trenta joves que havien creat un centre social i artístic i també alguns lladres. A l’abril una desena de persones ja van ser detingudes al mateix edifici, ja que eren integrants d’una organització criminal.