Fent-se ressò de les dades publicades a finals del mes passat per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), el Centre Delàs i l’International Peace Bureau (IPB) han demanat al govern espanyol que faci un canvi en els seus pressupostos. En concret, les dues entitats han reclamat que els 13.000 milions d’euros que es contemplen destinar enguany a despesa militar (avions de combat, submarins, helicòpters i munició, entre altres coses) es dediquin a la investigació del coronavirus i a la salut.

“Segons els càlculs del Centre Delàs, que inclouen partides incloses en els pressupostos d’altres ministeris, la xifra (del 2019) va ser encara superior i arriba als 20.050 milions d’euros, l’equivalent a 55 milions d’euros diaris. “Imaginem-nos si haguéssim invertit aquesta suma a enfortir la sanitat pública”, va explicar Pere Ortega, president del Centre Delàs, en la roda de premsa que van oferir les entitats per explicar la seva proposta.

Per la seva banda, Mar Gimena, del Servicio Madrileño de Salud, present també en aquesta convocatòria, va apuntar que l’hospital de campanya instal·lat a IFEMA (Madrid) s’hauria pogut gestionar amb cossos civils i considera “un malbaratament de recursos” que ho hagi fet la Unitat Militar d’Emergències, ja que “per lluitar contra un virus no necessitem gent armada sinó sistemes sanitaris enfortits” i que les tasques que estan fent els militars “es podrien fer més eficientment amb civils”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram