Una imatge de Can Safont. Foto: Twitter (@SeergiPM)

Els veïns de Sant Genís dels Agudells que viuen al voltant de la masia de Can Safont (carrer Natzaret, 107) fa més de mig any que conviuen amb un grup d’okupes. Des de fa setmanes organitzen cassolades per mostrar el seu rebuig a l’ocupació d’aquest antic convent, protagonitzada el mes de gener per un col·lectiu que va batejar l’espai amb el nom de CSO El Konvento.

Tot i que durant els primers mesos de l’ocupació no es va produir cap incident ni conflicte remarcable, el passat mes d’abril un petit incendi va cremar l’entrada de la finca. Segons els okupes, el foc l’hauria provocat un grup de joves del barri que els havien amenaçat abans, mentre que veïns de la zona asseguren que no va ser “res més que una petita bretolada”. En l’últim mes, però, la tensió ha augmentat arran de la mossegada d’un gos, que seria d’un dels okupes, a un nen durant la Festa Major del barri. En paral·lel, el passat 9 de juny, des del CDR d’Horta-Guinardó, es va denunciar que el Konvento havia patit un atac “per part d’un grupuscle de 40 individus d’ideologia feixista i d’ultra dreta”. Aquesta denúncia és negada de forma rotunda per integrants de l’associació de veïns del barri.

Des de la mateixa associació, el seu president, Martí Civit, lamenta que “l’arribada d’aquests okupes ha creat intranquil·litat i por al barri” i acusa el col·lectiu de “fer negoci” amb l’ocupació, ja que segons ells estan rellogant habitacions -la casa en té gairebé una vintena-.

PLE DEL DISTRICTE
La problemàtica va arribar el passat 9 de juliol a l’audiència pública, on els veïns van expressar les seves queixes per la situació. De fet, el passat 2 de juliol la propietat de l’edifici va presentar una denúncia als Mossos d’Esquadra per posar en marxa els tràmits per expulsar els okupes.

Més endavant, el 12 de juliol, el cas es va tornar a tractar durant el Ple . El PSC i el PDeCAT van preguntar què s’estava fent des del Districte per “restablir la convivència i vetllar per la seguretat dels veïns”. Des del govern municipal els van recordar que des de fa setmanes hi ha un equip de mediació parlant amb les parts per mirar de rebaixar la tensió, tot i que els veïns ja han dit que no és suficient. En paral·lel, des del Districte afegeixen que poca cosa més poden fer, ja que “la finca ocupada és de propietat privada”.

Durant l’Audiència Pública, diversos veïns, amb visions diferents de la problemàtica, també van intervenir per denunciar la situació. Al mateix temps també ho van fer representants del col·lectiu okupa, que van reivindicar l’ocupació i van denunciar que han estat víctimes d’agressions.

MENÉNDEZ I PIDAL
L’ocupació de Can Safont, però, no és l’única amb la qual han de conviure els veïns de Sant Genís. Des de principis d’any hi ha una doble ocupació de l’antiga escola Menéndez Pidal, abandonada després que el 2011-12 visqués el seu últim curs abans de tancar.

En aquest cas, tal com expliquen els veïns, un dels dos grups d’okupes són gent originària de Geòrgia que serien responsables de diferents robatoris i que haurien amenaçat els veïns en més d’una ocasió. Pel que fa a l’altre grup, els mateixos veïns expliquen que “no hi ha mala relació i fins i tot han cedit alguns espais”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram