
Una imatge virtual sobre com quedaran els Jardins de Jaume Planas i Alemany. Foto: Ajuntament
Horta-Guinardó serà un dels beneficiaris del Pla de Barris 2025–2028, una política pública municipal que pretén reduir les desigualtats socials i territorials a Barcelona mitjançant inversions en diversos projectes. Per a aconseguir-ho, el consistori farà una inversió de 300 milions d’euros, amb un 11% d’aquest pressupost destinat al districte, que se situa com el tercer amb més finançament del programa.
La major part dels projectes aniran a parar al Carmel, el barri amb els nivells de vulnerabilitat urbana i mediambiental més elevats del districte. Aquí s’hi construirà una nova zona de joc per a infants, es reformarà l’espai per a adolescents dels jardins de Juan Ponce i es renovarà el pati de l’Institut Ferran Tallada per tal que s’hi puguin fer més activitats esportives.
El barri de Can Baró, per la seva banda, també es beneficiarà de les inversions municipals amb inversions als patis dels centres educatius per ampliar els seus usos per tal que els seus veïns també puguin fer servir les instal·lacions.
El futur de Collserola
En el marc del Pla de Barris, l’Ajuntament impulsarà el Pla Singular de Barris de Muntanya (PSBM) per fer front a les desigualtats socials i territorials de Collserola. Amb aquest programa es preveuen millores en l’accessibilitat, la mobilitat i la connexió amb els serveis, a més de la creació d’espais públics més inclusius. També es vol enfortir la vida comunitària mitjançant punts de trobada que redueixin l’aïllament.
El pla aposta per potenciar l’entorn natural de Collserola, afavorint-hi activitats socials i de lleure i aprofitant les oportunitats d’adaptació climàtica. Els barris de Sant Genís dels Agudells, Montbau i la Teixonera es beneficiaran del PSBM.
Objectius de ciutat
El nou Pla de Barris es vertebra entorn de tres eixos clau —educació i cultura; espai públic i accessibilitat; i habitatge i rehabilitació— i es completa amb estratègies transversals com la salut, el desenvolupament socioeconòmic i l’adaptació climàtica. A més, es coordina amb tres grans plans de ciutat —Endreça, Viure i Clima— que sumen esforços per donar resposta als grans reptes socials i urbans.
Amb una inversió rècord de 300 milions d’euros, aquesta tercera edició esdevé la més ambiciosa fins ara: arribarà a 27 barris i beneficiarà prop de 438.000 persones. Tal com ha expressat l’alcalde, Jaume Collboni, aquest pla “neix de l’ambició i la determinació de trencar barreres per construir una ciutat més cohesionada, pròspera i saludable per a tothom”. Per al batlle, la situació és clara: “Als barris d’avui ens juguem la ciutat de demà”.
Les majors inversions del Pla de Barris aniran a parar als districtes de Nou Barris, amb un 24% del pressupost i Ciutat Vella, amb un 22%. A més, es desenvoluparà un pla específic per la zona de la Marina.