Foto: Aleix París davant de l’Stata Center, on s’allotja el departament d’Electrical Engineering i Computer Science [cedida]

L’Institut Tecnològic de Massachusetts (Estats Units) -conegut com el MIT, en anglès- és el paradís de la investigació, la innovació i l’enginyeria del món. Un autèntic bressol per aquells joves amb un talent innat que estan predestinats a revolucionar la societat. Aleix París (Barcelona, 1994) és un dels joves catalans que s’està forjant a Cambridge (Massachussets) on fa uns dies ha acabat el màster en Aeronàutica i Astronàutica.

El jove, procedent del barri del Guinardó, explica a Exterior.cat que “des de ben petit recordo que ja m’inquietava saber com estaven fets els objectes, els obria i intentava desxifrar el seu mecanisme”. Després d’un expedient acadèmic per treure’s el barret, París es va llicenciar en Enginyeria Aeroespacial i en Informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya (Barcelona) i, des de l’aleshores, la seva carrera ha estat meteòrica.

Fa tres anys va deixar Barcelona per iniciar el seu camí als Estats Units. París va fer una estada d’un any per finalitzar el treball de grau com a ‘estudiant de visita’ al grup de recerca del departament d’astronàutica i aeronàutica. “Al MIT, em van finançar íntegrament la meva investigació. Aquí no només no pagues per estudiar-hi sinó que et paguen per desenvolupar el teu talent”.

El jove del Guinardó no oblidarà mai el primer cop que va trepitjar el MIT: “vaig al·lucinar… vaig tenir una sensació molt bèstia tenint en compte que tot el que havia vist era en pel·lícules i vídeos. Aquí no hi falta res, qualsevol cosa que necessites per a la teva investigació, t’ho faciliten absolutament tot. Al MIT no hi ha límits. Crec que encara no soc conscient d’haver estudiat en una de les millors universitats del món”.

ENTRE SATÈL·LITS I DRONS
En el primer any a Cambridge, París va desenvolupar un projecte sobre satèl·lits de comunicacions. Un cop va acabar el treball de grau, París va presentar-se per realitzar un màster, també, al MIT. I el van acceptar, de nou. La investigació del projecte del màster es va orientar cap als drons. Investiga sobre el control, la planificació i estimació de vehicles autònoms. “Consisteix en l’ús de drons a l’hora de repartir paquets des d’un camió sense que tingui la necessitat d’aturar-se. La meva aportació en el projecte és en l’aterratge dels drons”, explica.

Aquest projecte li ha obert la porta d’una empresa de renom d’abast mundial: Amazon Prime Air. “Estic molt emocionat d’incorporar-m’hi com a investigador científic intern. Des d’aquí contribuiré a fer realitat aquest projecte d’entrega de paquets mitjançant drons”. Un cop graduat al MIT, París haurà de fer les maletes. Tenint en compte que la seu d’Amazon Primer Air és a Seattle, fins al setembre canviarà la costa est per a l’oest dels Estats Units.

Però li quedarà un repte rellevant per a resoldre en els propers mesos. Tornar a Cambrigde per fer el doctorat al MIT o fer el salt definitivament al món laboral. París té clar que “malauradament tornar a Catalunya és molt complicat perquè en el meu àmbit no hi ha les oportunitats que t’ofereix els Estats Units o altres països d’Europa. A casa, entenen que tot i viure lluny, és el millor per a mi”.

París no es marca límits en la seva carrera professional. “Treballar-me a la NASA i dedicar-me a l’espai és un somni llunyà. Des de petit, quan anava a l’escola al Guinardó, ja tenia curiositat pel món de l’astronomia”. Sap que, de moment, tots els somnis que s’ha proposat s’han fet realitat. El de la NASA, serà el proper?

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram