L’ANC i Òmnium volen convertir la manifestació de l’11S a la Meridiana en el primer pas cap a la República Catalana. Foto: ANC

Falten menys de 10 dies perquè la Meridiana es converteixi en l’epicentre de l’independentisme. L’ANC i Òmnium Cultural han demostrat, sobretot els dos últims anys (Via Catalana i la V entre la Diagonal i la Gran Via) la seva originalitat i capacitat d’organització. Enguany el repte torna a ser majúscul: una Via Lliure a la Meridiana que vol reivindicar fins a deu causes que, segons aquestes entitats, s’han de convertir en els fonaments d’un futur Estat català.

Així doncs, la Via Lliure a la República Catalana –aquest és el nom oficial de la manifestació d’enguany– tindrà 135 trams (la xifra d’escons al Parlament) i farà cinc quilòmetres de llarg. Les 10 causes estaran representades amb 10 colors diferents que la gent formarà aguantant uns punters: rosa (innovació), taronja (cultura i educació), marró (justícia social), blau cel (món), morat (igualtat), verd (diversitat), vermell (solidaritat), blau (equilibri territorial), verd fosc (sostenibilitat) i groc (democràcia).

Com ja és tradició, el moment àlgid de la manifestació serà a les 17:14h, quan començarà a circular per un passadís central un vehicle amb un punter gegant que presidirà l’acte. En el moment del seu pas per a cada tram la gent aixecarà els punters de colors, al mateix temps que ocuparan l’espai del passadís pel qual haurà passat el vehicle.

De moment, la Via Lliure supera els 250.000 inscrits, segons l’última xifra oficial. 50 trams ja estan plens i 30 més tenen una ocupació alta, mentre que els 55 restants presenten una ocupació mitjana o baixa. L’organització continua reclamant que cal un impuls per garantir l’èxit d’una manifestació que l’any passat va reunir 1.800.000 persones i que dos dies abans tenia mig milió d’inscrits.

“NEUTRALITAT ELECTORAL”
La Via Lliure coincideix amb el primer dia de campanya electoral. Tot i això, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha reclamat que la Meridiana sigui un espai de “neutralitat electoral”. Sigui com sigui, a ningú se li escapa que la diada d’enguany té una dimensió especial: pot convertir-se en l’empenta que acabi de reforçar el sobiranisme de cara a la cita del 27S.

Colau no donarà suport a l’entrada de Barcelona a l’AMI

L’adhesió de Barcelona a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) sembla ara mateix del tot improbable després que l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, afirmés el passat 21 d’agost a RAC1 que “el més probable” és que els 11 regidors de Barcelona en Comú s’abstinguin.

Colau va argumentar l’abstenció recordant que en el programa electoral de la seva formació es va deixar clar que aquesta qüestió s’havia de decidir a través d’una consulta als ciutadans. “El que compta no és el que opinen 11 regidors individualment, sinó el que opinen els veïns de Barcelona”.

D’altra banda, dilluns també es va conèixer que Colau ha descartat assistir a la Via Lliure de la Meridiana el pròxim Onze de Setembre. La batllessa barcelonina, en declaracions a la mateixa radio, va descartar la seva presència pel fet que la manifestació d’enguany fa “referència explícita” a les eleccions del 27S. “En el meu rol institucional, és millor separar les coses, va afegir”.

Tot i això, Colau va apuntar que “hi haurà presència institucional de l’Ajuntament en tots els actes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram