dona-gos

La presència d’un gos a casa proporciona diversió i alegria: en definitiva, millora la vida. Foto: Pexels

El passat 21 de juliol va ser el Dia Mundial del Gos. Aquesta data assenyalada se celebra des del 2004 per destacar la importància que tenen els gossos en la vida de moltes persones, així com per conscienciar sobre l’elevat nombre d’abandonaments que es produeixen cada any, sobretot quan arriba l’estiu. No és casualitat que aquest dia se celebri justament l’endemà del Dia de l’Amic: es diu molt sovint que el gos és el millor amic de l’ésser humà.

Tot plegat ens dona una excusa per recordar els beneficis (o alguns d’ells) de tenir gos. L’etòleg Àngel Casellas, professor de la UOC, n’assenyala uns quants. Per exemple, tenir un gos és un estímul brutal i constant: estimulen l’atenció i la curiositat, els records i la memòria i l’activitat mental i física. Com que ells sovint estan actius (jugant, explorant…), fan que els seus amos també ho estiguin i acabin sentint-se més motivats.

Els nostres amics de quatre potes també cobreixen possibles mancances afectives: fan companyia als amos i en busquen el contacte i l’atenció. A més, són “facilitadors socials”: fan que els propietaris interactuïn amb gent. I, per descomptat, com diu Casellas, “proporcionen diversió i alegria”.