nen jugant a futbol

Foto: Freepik

Sí, el futbol fa perdre la son, però no només als aficionats que han vist perdre el seu equip o als jugadors que han perdut el partit. Un estudi del Clínic-IDIBAPS certifica que els futbolistes tenen un risc més alt de desenvolupar trastorns del son REM a conseqüència dels cops de cap repetits. A cada rematada, més probabilitats de tenir malsons.

Segons Àlex Iranzo, neuròleg de l’Hospital Clínic i cap de grup de l’IDIBAPS, es pot concloure que el trastorn de fase REM s’associa “estadísticament” a haver estat futbolista professional anys abans, ja que hi ha una predisposició respecte a un grup control i la majoria de la població. També s’associen a aquesta professió malalties neurodegeneratives com el Parkinson o la demència amb cossos Lewy.

L’estudi, publicat al Journal of Neurology, mostra els casos de sis homes diagnosticats amb el trastorn que havien estat jugadors de futbol professional. Des que van retirar-se fins a l’aparició dels símptomes van passar quaranta anys. Tot i que Iranzo no ho atribueix únicament al futbol i a les rematades de cap, sí que adverteix que és un factor de risc elevat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram