Casa Planells

Foto: Ajuntament

“Em vaig quedar parat davant la casa sense saber per què. La gent passava i em preguntava si em trobava bé”. Aquestes paraules les va pronunciar el famós actor estatunidenc John Malkovich l’any 2010 fent referència a la primera vegada que va veure la Casa Planells, l’obra mestra de l’arquitecte modernista Josep Maria Jujol, que també fou un estret col·laborador d’Antoni Gaudí.

Encàrrec del contractista Evelí Planells, la Casa Planells, situada a l’avinguda Diagonal, va ser construïda entre els anys 1923 i 1924 i es considera l’últim edifici que es va projectar a Barcelona seguint els corrents modernistes, tot i que a la part del carrer Sicília té un estil que ja s’acosta més al racionalisme, amb un lateral rectilini. La casa és tot un prodigi, ja que està construïda sobre un solar molt petit, de 80 metres quadrats, i la genialitat de Jujol va consistir, sobretot, a construir habitatges de 120 metres quadrats jugant amb dos pisos, materials senzills i formes corbes.

Pel que fa a l’interior de l’edifici, un dels seus aspectes més destacats és el disseny de l’escala i la barana de ferro forjat. També destaquen la columna principal i els mosaics. “Jujol sempre crea coses noves a través dels materials més pobres. No és un treball de rics, creat a partir de rics i per a rics. Per això és més intens, es mou i s’agita”, va dir també Malkovich de l’obra de Jujol.

La Casa Planells va ser rehabilitada l’any 2012 i la façana es va pintar aplicant silicats en un color groc que li donen un aire més actual. Un tresor que cal protegir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram