L’arquitecte Emilio Gutiérrez va dissenyar la Caserna de Bombers del Poble-sec, que es va construir en el marc de l’Exposició Internacional de l’any 1929. Fins a l’any 2000 es va fer servir per al propòsit amb què havia estat creada, però en aquell moment va deixar de funcionar com a parc de bombers. El 2003 va ser la seu de la desena edició dels Jocs Mundials de Policies i Bombers i després, entre el 2005 i el 2013, va acollir oficines i dependències del Cos Nacional de Policia. Actualment és el Museu de Bombers i el Parc de la Prevenció.

En el moment de la seva creació, el Parc de Bombers del Poble-sec va ser un edifici pioner que es va adaptar a les noves necessitats del servei. Ara, és el Parc de Bombers més veterà que es conserva a l’Estat i l’únic parc històric que es conserva a Barcelona.

L’equipament, obert a tota la ciutadania, combina un espai museístic amb un centre de formació, divulgació i exposicions dedicat a la prevenció del risc, a l’autoprotecció i al reconeixement a la funció social del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona.