Catalunya ha viscut en els darrers anys una transformació vinculada a la immigració tant important, que no ha deixat indiferent ningú. Com en les anteriors ocasions, la gran majoria d’aquesta nova població ha vingut per quedar-se. Aquest fet pot agradar més o menys però és això, un fet.

El repte, doncs, és governar aquesta transformació i ajudar als ciutadans a comprendre el canvi viscut per a que, lliurement, decideixin el rumb a prendre. És important, per tant, parlar-ne. Com també ho és fer-ho de forma conscient i responsable segons el rol públic que s’exerceix i l’efecte que aquest té sobre les percepcions de la ciutadania.

Per això proposem uns acords bàsics a compartir per abordar la qüestió, dins els quals cada força política democràtica pot presentar les seves diferents propostes. Són normes de joc senzilles, quasi òbvies i que, tant valen per immigració com per a qualsevol altra política: Adreçar el mateix discurs a tota la ciutadania, sigui quin sigui el seu lloc d’origen; proposar a cada problema una solució associada; no atribuir als col·lectius comportaments individuals d’algun dels seus membres; contribuir al coneixement de les persones de diferents orígens sense estereotips ni prejudicis; ser conseqüent amb els principis d’igualtat en drets i en deures per a tothom i explicar tant els problemes que s’hagin pogut generar com les aportacions positives que aquest fenomen ha tingut per a la nostra societat.

És molt demanar?

Oriol Amorós

Secretari de la Comissió d’Immigració del Parlament de Catalunya

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram