Qui ho hagués hagut de dir que un govern central i uns quants d’autonòmics, amb la més gran crisi econòmica coneguda, amb l’atur major de la història –i ara ja no es pot culpar Zapatero–, amb una política econòmica que fa que els poderosos cada dia tinguin més guanys i els febles augmentin amb progressió geomètrica, amb milions de persones que no tenen pa per dur-se a la boca, una degradació que cada dia es fa més gran de l’escola pública per falta de mitjans i una sanitat cada dia amb menys recursos que no pot assistir la població malalta i amb seriosos problemes de salut…

Qui ho hagués hagut de dir que aquests governs, en lloc de governar per millorar la situació del poble, es dedicarien a perseguir les seves protestes i reivindicacions, les llengües que no són l’espanyol, els símbols que no són espanyols o invents provincians i tota casta de senyals identitaris de pobles diferents dels que tenen com a únic objectiu la unitat de destí dins l’univers.

No n’aprendran mai, la seva intel·ligència no els ho permet. No voldran reconèixer que la majoria d’independentistes existents als Països Catalans són obra del PP, i també del PSOE. Fa deu anys eren una gran minoria, però ells se n’han encarregat que vagin augmentant, com ho aconseguiran al País Valencià i a les Illes Balears. No aprendran mai a comportar-se com un país democràtic, com el Regne Unit o com el Canadà, que permeten que Escòcia i el Quebec exerceixin el dret a decidir. Al Quebec sempre han guanyat els unionistes, i a Escòcia és probable que també guanyin, perquè molta gent està contenta de viure en un gran país democràtic com Gran Bretanya.

En canvi, aquí, amb un estat el govern del qual aplica un règim antidemocràtic, no fan res més que cada dia augmenti el nombre de persones que no volen viure pendents d’un govern que els persegueix, els espolia i els menysprea. L’únic que aconseguiran serà retardar la independència.

Per Joan Lladonet