L’incivisme és un mal que s’escampa per tota la ciutat i embruta tot Barcelona. L’Ajuntament li ha intentat posar fre, amb la famosa Ordenança del Civisme. Però la impressió general és que aques­tes normes han servit de ben poc en termes quotidians. És a dir, possiblement s’ha limitat la prostitució a la ciutat, però els grafits continuen lluïnt a les façanes.

Aquesta columna, però, es vol centrar en un altre tipus d’incivisme, molt menys evident, però que a mi particularment em preocupa més. I és que l’incivisme es disfressa de nombroses maneres. Es tracta del cívic radical, l’ultraortodox i el funamentalista del civisme… Un cívic tan cívic, que acaba convertint-se en incívic. És a dir, aquella persona que, a les tantes de la matinada, crida des del seu balcó al grup de joves que, asseguts en un banc, estan parlant a sota de casa seva. El veí que truca, cada dos per tres, a la urbana perquè els del costat fan soroll a les nou de la nit n’és un altre bon exemple.

Aquests dies, però, m’he trobat amb un cas agut d’incivisme. Últimament faig trasbord a l’estació de metro de la Vall d’Hebron, de la Línia 5 a la 3, en plena hora punta. En total són 5 pisos de pujada en escales mecàniques. Quan arriba un metro, una multitud s’aglomera a davant de la porta de l’ascensor. L’incivisme arriba quan dones embarassades, persones amb cotxets amb nadons o avis amb bastó, es queden esperant a l’andana el següent ascensor, perquè persones de tot tipus i condicions entren a empentes a l’ascensor. Persones que poden caminar i pujar escales mecàniques no permeten el pas a persones que, sense l’ascensor, no poden pujar. El mateix que s’indigna quan un noi pinta un grafit a una paret, no té cap tipus de remordiment a donar espentes per entrar primer a l’ascensor. El pitjor del cas és que es podrien prohibir tots els aerosols, però no es pot prohibir la mala educació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram