Entrevista a Maite Fandos, regidora del Districte de Gràcia, i Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia.

Maite Fandos i Carla Carbonell

Regidora, aquesta és la primera vegada que una dona presideix la Fundació Festa Major de Gràcia. Ha costat que arribés el moment… Com ho valora?

(Maite Fandos) Ho valoro molt positivament. Sóc la responsable d’Igualtat a l’Ajuntament i he estat molts anys promocionant que hi ha d’haver dones al capdavant dels òrgans de decisió.

Presidenta, pensa el mateix?

(Carla Carbonell) Sí. Encara avui, en els càrrecs de més responsabilitat, hi ha més homes. Ens hem de reivindicar en aquest sentit. A més, la gent jove hem de fer un pas endavant, tal com va dir el Ricard Estruch quan va anunciar que plegava.

Aquesta serà la seva primera Festa Major al capdavant de la Fundació. Com es presenta la festa? Hi ha nervis?
(CC) Sempre és bo que hi hagi un punt de nervis, però alhora ho afrontem amb molta tranquil·litat i amb moltes ganes i il·lusió. Tinc al darrere un equip molt potent. Ho tenim tot força controlat.

Vostè, regidora, en canvi, ja n’ha viscut unes quantes al capdavant del Districte. Què n’espera, de la nova presidenta i d’aquesta Festa Major?
(MF) No hi ha els nervis de la primera, però un cop ja saps on et fiques descobreixes la responsabilitat que tens entre mans. Fins ara, la feina duta a terme amb la presidenta ha estat molt positiva.

I vostè, presidenta, què n’espera del Districte, aquest any i els pròxims?
(CC) Els mesos que portem treballant plegats amb el Districte han anat com una seda. Caldrà seguir trobant sinergies per treballar conjuntament i tenir feedback mutu.

Es coneixien abans que una fos regidora i l’altra presidenta de la Fundació?
(MF) Des que sóc regidora sí que la conec, perquè ja era una persona molt activa com a presidenta del seu carrer.

(CC) Sempre és més fàcil que jo la conegui a ella que no ella a mi! [riu]

(MF) Però ara que ho recordo, ella és també amiga d’una persona que fa molts anys que conec: el Jordi Soler.

(CC) I tant!

(MF) Fa uns anys me’ls trobava tots dos passejant el gos. Jo crec que et vaig conèixer així, perquè el Jordi sí que fa molts anys que el tracto.

Com valoren la feina feta fins ara conjuntament?
(CC) Estem molt contents. Hem tingut una relació molt fluïda i una bona capacitat de reacció davant d’eventualitats, i per a mi una cosa molt important és la comunicació.

(MF) Jo també estic molt contenta, sobretot amb la forma de treballar de la nova presidenta, i no només ho dic jo: ho expressa el meu equip. A la Festa Major hi ve molta gent i la seguretat és una de les coses que més ens preocupa. I la Carla i tot el seu equip han entès aquesta preocupació.

La seguretat és, per tant, el principal maldecap de la festa?
(MF) És una festa que aplega molta gent, cosa que està bé, però hem d’estar alerta a la seguretat perquè la gent pugui gaudir de les celebracions sense problemes. Entenem que la nit hi és i que la gent té ganes de festa, però han de respectar els guarnits i els veïns que estan dormint.

Comparteix vostè, presidenta, les mateixes preocupacions?
(CC) Sí. La seguretat és sempre la preocupació principal. Gràcia acull més de 2 milions de visitants concentrats en una setmana de festa. La gent ha de venir a gaudir de la festa però també cal que respecti el que fem, perquè per a nosaltres això és més que una Festa Major, ja que hi treballem tot l’any.

Algun desig per a aquesta Festa Major?
(MF) Que tinguem una celebració tranquil·la i amb companyonia. I ja que estem vivint una situació complicada en la qual força persones ho estan passant molt malament, els dic que durant aquests dies vinguin a la festa i puguin oblidar-se de tot.

(CC) Si els visitants es comporten amb respecte, gaudirem tots. I també és important que qualsevol persona s’impressioni del guarnit i de tota la feina que hi has abocat durant tot l’any. Que les persones sentin la festa una mica seva.

Regidora, vostè ens deia l’any passat que s’haurà d’intentar no morir d’èxit. Com es fa això?
(MF) És evident que aquí hi ve molta gent: no necessitem publicitat. El que volem és que els visitants respectin la festa. En els darrers anys, per altra banda, estem aconseguint repartir les persones que ens visiten entre el dia i la nit. D’aquesta manera, poden venir més famílies a gaudir de les activitats diürnes i dels guarnits dels carrers. A banda d’això, els que vénen de nit han de respectar la feina dels veïns als carrers i entendre que hi pot haver persones descansant.

Comparteix aquest full de ruta de futur, presidenta?
(CC) La festa ha crescut de manera espectacular en els últims 10 anys, sobretot durant el dia. I això és gràcies a la feina espectacular que el Ricard va dur a terme, i d’això n’estem molt contents. Tots seguim en aquesta línia. Desitgem que la gent vingui, s’ho passi bé i respecti la feina de tothom.